Bănci și Asigurări

România va avea în cele din urmă o Bancă de Investiţii şi Dezvoltare, după aproape un deceniu de discuţii şi şase guverne

România va avea în cele din urmă o Bancă de...

Autor: Claudia Medrega, Mircea Nica

20.11.2023, 00:07 1212

Săptămâna trecută, prin hotărâre de guvern, s-a aprobat actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. România s-a angajat, de altfel, prin PNRR să operaţionalizeze această bancă, misiunea instituţiei fiind de a sprijini proiecte strategice, activitatea urmând să se desfăşoare cu respectarea legislaţiei în materie de ajutor de stat, potrivit informaţiilor transmise de guvern. Capitalul social subscris al băncii este de 3 mld. lei.

Printre obiectivele strategice ale BID se regăsesc facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii, precum şi sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat.

Banca de Investiţii şi Dezvoltare va fi deţinută pe toată perioada de funcţionare de statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar unic, sub supravegherea BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO