Bănci și Asigurări

Şase bănci şi patru asigurători din România au intrat în topul celor mai mari instituţii financiare din regiune

Autor: Claudia Medrega, Anelis Baciu

14.09.2015, 16:51 2011

Doar şase bănci româneşti şi patru companii de asigurări au reuşit să se claseze anul trecut în topul celor mai mari 50 de instituţii de credit, respectiv în clasamentul celor mai puternici asigurători din Europa Centrală şi de Est, ca şi în 2013, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit Deloitte.

Nicio bancă românească din cele şase prezente în top - BCRBRDBanca Tran­sil­vaniaUniCreditRaiffeisen şi CEC Bank - nu a prins un loc între cele mai bine zece poziţionate instituţii de credit din regiune. Iar asigurătorii locali sunt tot mai firavi în lupta cu jucătorii din regiune, regăsindu-se în a doua jumătate a clasamentului, spre final.

„Prezenţa redusă a companiilor finan­ciare locale în topurile regionale este determinată de faptul că România are un grad de dezvoltare mai redus. Doar dacă ne uităm la ponderea activelor în PIB ne dăm seama de acest lucru. Dacă la noi industria financiară are 50% din PIB în alte ţări din regiune acest indicator merge spre 100%“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

El apreciază că acest decalaj se va recu­pera şi îl putem privi ca potenţial de creştere. „Pentru investitorii care se uită la astfel de topuri este clar că România va fi pe creştere în toate sectoarele, dar este un proces care va dura.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO