Bănci și Asigurări

Scandal în Comisia de Buget, unde este audiată conducerea ASF. Aleşii cer demisia lui Mişu Negriţoiu

Scandal în Comisia de Buget, unde este audiată...

Autor: Mediafax

14.09.2016, 12:32 726

Primii care i-au reproşat preşedintelui ASF că nu a controlat piaţa asigurărilor au fost reprezentanţii transportatorilor, prezenţi la discuţiile din Comisiile reunite de Buget-Finanţe. Mai mult, aceştia spun că nu vor renunţa la proteste dacă îngheţarea preţurilor nu se va face pe termen lung.

Apoi a venit rândul mai multor aleşi din cele două comisii să ceară demisia conducerii ASF. Parlamentarul Andreea Paul a atras atenţia că "nu e cazul ca Mişu Negriţoiu să ne ia de păcălici", în timp ce alesul Cătălin Rădulescu a declarat că regretă momentul în care a votat conducerea Autorităţii şi i-a solicitat demisia preşedintelui instituţiei, Mişu Negriţoiu.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a afirmat, la rândul său, că nu este clar rolul ASF, atâta timp cât este nevoie ca oamenii să iasă în stradă pentru a-şi rezolva problemele. "Pe cine apără de fapt acest ASF? Ce aţi făcut în ultimele şapte luni? Care mai este rolul şi de ce trebuie oamenii să iasă în stradă?"

"În mod normal, România ar fi trebuit să aibă un plan de tranziţie a liberalizării tarifelor RCA aşa cum are în adoptarea monedei unice. Acest lucru nu s-a întâmplat. În 2010, poliţele RCA se vindeau cu 50% sub costuri, în 2015 Astra vindea vindea poliţe cu 68% sub costuri. Noi, ca autoritate învestită cu mandat de Parlament, trebuie să supraveghem funcţionarea şi stabilitatea pieţei de asigurări în România", a spus la audieri Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care să prevadă îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii - RCA - pentru o perioadă de şase luni.

”După mai multe discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează şi care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România, am decis să venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile făcute de transportatori, cred că din circa 14 propuneri, 12 se regăsesc în acest proiect de ordonanţă”, a declarat Dacian Cioloş.

El a amintit şi de proiectul de lege existent în Parlament, iniţiat în aprilie.

”Din păcate, probabil şi datorită calendarului, procedurilor parlamentare, proiectul a trenat, nu a fost încă adoptat. Cred că în momentul de faţă e responsabilitatea Guvernului să adopte acest proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a evita blocarea drumurilor în România, intenţia transportatorilor, probabil pe bună dreptate, după ce atâtea luni probleme nu au fost rezolvate”, a adăugat Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO