Bănci și Asigurări

Şefii marilor bănci europene nu mai rezistă cu dobânzile negative. Ralph Hamers, ING: Nicio industrie nu poate trăi cu materii prime care sunt mai scumpe decât preţul produselor finale

Ralph Hamers, CEO ING: Pensionarii şi cei care economisesc sunt cei mai afectaţi de dobânzile negative

Ralph Hamers, CEO ING: Pensionarii şi cei care economisesc sunt cei mai afectaţi de dobânzile negative

Autor: Mircea Nica

03.02.2020, 18:10 568

Executivii băncilor din zona euro au început o activitate de lobby pentru a convinge politicienii de pericolul ratelor negative ale dobânzilor pe termen lung şi atenţionează că dacă nu se va acţiona în acest sens, pensionarii şi cei care au economii vor avea de suferit şi că vor cauza creşteri de preţuri susţinute în cazul unor active mai riscante, conform Financial Times.

Şefii băncilor au încercat timp de doi ani să forţeze Banca Centrală Europeană să inverseze ratele negative ale dobânzilor, care au fost intro­duse pentru prima oara în anul 2014. Alte bănci europene centrale inclusiv a Elveţiei şi a Dane­marcei au, de asemenea, rate negative ale dobânzilor.

Ratele dobânzilor sub zero au redus suma pe care creditorii regiunii o câştigă din împrumuturi şi le-au zdrobit marjele de profit. Cu toate acestea, parlamentarii sunt de părere că beneficiile economiei din zona euro în raport cu problemele creditorilor sunt mai mari.

Înainte de plecarea lui Mario Draghi de la conducerea Băncii Centrale Europene, acesta a sugerat băncilor să nu mai pună accent pe ratele negative ale dobânzilor, dar să se concentreze pe îmbunătăţirea modelelor de business.

De atunci, bancherii din Europa au o altă abordare prin care, împreună cu autorităţile regiunilor şi politicienii, au analizat perspectivele negative pe termen lung al ratelor dobânzilor negative la Forumul Economic Mondial din Davos.

Astfel, datele colectate arată impactul unei politici monetare foarte slăbite şi au cerut politici­enilor să reducă taxele şi să crească puterea de cumpărare pentru a stimula creşterea economică.  Ralph Hamers, CEO-ul băncii ING, a spus că „nicio industrie nu poate trăi cu materii prime care sunt mai scumpe decât preţul produselor finale.” De asemenea, CEO-ul ING a subliniat impactul asupra celor care au fost nevoiţi să pună bani în fondurile de pensionare pentru a compensa cu pierderea din randamentele obligaţiunilor.

„Industria spune că o politică monetară foarte slabă nu mai funcţionează. Este atât de dăunător pentru încrederea celor care economisec încât are efect invers, iar consumatorii încep să economisească şi mai mult pentru a compensa pierderile din pensii“, a spus Ralph Hamers.

Ana Botin, preşedintele executiv al băncii spaniole Santander l-a lăudat pe domnul Draghi pentru că a salvat moneda euro, dar „de aici încolo este de o importanţă critică să ne uităm la date şi la comportamente.”

„Se pare că în multe ţări care fac parte din zona euro beneficiile ratelor negative ale dobânzilor nu sunt mai mari decât dezavantajele. Oamenii nu se împrumută mai mult şi cei care economisesc devin din ce în ce mai îngrijoraţi privind planurile pentru viitor”, a spus Ana Botin într-un interviu Financial Times.

Pe de altă parte, Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan explicat că vede ratele negative ale dobânzilor cu trepidaţii şI le-a descris ca fiind unul ditre marile experimente din toate timpurile şI a avertizat că încă nu se ştie rezultatul final.

„Eu cred că este foarte dificil pentru băncile centrale să compenseze mereu politica proastă din alte părţi. Suntem într-un fel de capcană cu ratelle dobânzilor asa de mici peste tot în lume”, a spus Jamie Dimon într-un interviu acordat CNBC.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO