Bănci și Asigurări

Serge Offers, CFO ING: Oamenii trebuie să se adapteze unei noi realităţi. Dacă consumul este condus de împrumuturi pentru vacanţe şi bunuri nesemnificative, în timp îţi limitezi felul în care trăieşti

Serge Offers, CFO ING: Oamenii trebuie să se adapteze...

Autor: Mircea Nica

08.05.2020, 18:11 407

Perioada actuală a crizei provocate de pandemia COVID-19 a schimbat realitatea în care trăim, ceea ce înseamnă că oamenii, în special tinerii, vor trebui să se obişnuiască şi să se adapteze noilor moduri de consum, a spus în cadrul unei videoconferinţe Serge Offers, CFO ING Bank.

“Cred că de la ultima criză financiară din 2008-2009, au fost mulţi ani de progres şi creştere economică. Oamenii s-au obişnuit cu creşteri mari de două cifre a salariilor şi nimeni nu şi-a pus problema de şomaj sau schimbări semnificative pe piaţa muncii. Acum oamenii trebuie să îşi schimbe viziunea asupra realităţii. În următoarea perioadă, citind raporturile agenţiilor de rating sau raportul Comisiei Europene privind economia, aproape toată lumea se aşteaptă ca nivelul salariilor sa nu mai crească. Acest lucru aduce o nouă realitate la masă. Tinerii vor trebui să se obişnuiască şi să se adapteze noilor condiţii de consum.”

Luând în calcul situţia economisirii, România este ţara unde oamenii au cei mai puţini bani economisiţi din Europa, spune Serge Offers. În Europa, media este de 27% din gospodării, care nu au economii, iar în România procentul este aproape de 40%.

“Eu cred ca neavând acele economii reprezintă unul din motivele pentru care oamenii sunt vulnerabili în această perioada. Sănătatea financiară vine şi din cheltuieli. Cât de mult cheltuieşti? Acest lucru este important pentru mine, dar este important şi din punct de vedere bancar. Cum te asiguri că oamenii nu cheltuie mai mult decât au nevoie? Dacă faci un pas înapoi şi te uiţi la istoria economiei din România, motorul acesteia a fost consumul. Consumul este bun, mai ales când vezi că salariile cresc şi veniturile disponibile ale populaţiei cresc. Consumul este sănătos pentru economie, dar dacă consumul este condus de împrumuturi penru vacanţe sau bunuri, de care nu ai nevoie, în timp îţi creezi probleme pentru că ajungi să ai prea multe datorii şi iţi limitezi felul în care iţi trăieşti viaţa. Oamenii ar trebui să ţină cont de acest aspect când iau decizii financiare”, a mai spus CFO-ul ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO