Bănci și Asigurări

Suciu, BNR: Aprecierea francului elveţian nu afectează stabilitatea sistemului bancar românesc

Suciu, BNR: Aprecierea francului elveţian nu afectează...

Autor: Claudia Medrega

15.01.2015, 15:39 859

Ponderea creditelor în franci elveţieni este de 4,7% din total, iar aprecierea francului elveţian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

“A fost o emoţie de început. Între timp lucrurile s-au liniştit. Aprecierea francului elveţian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România”, a declarat Suciu pentru ZF.

Împrumuturile în franci elveţieni reprezintă 4,7% din total, din care 3,8% revin rezidenţilor, iar restul au fost contractate de nerezidenţi.

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, potrivit Bloomberg. Francul era cotat ieri la Bucureşti la 3,74 lei, iar astăzi cotaţia oficială a ajuns la 4,32 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO