Bănci și Asigurări

Tot Reuters va calcula cotaţiile zilnice de referinţă şi pentru titlurile de stat româneşti

Tot Reuters va calcula cotaţiile zilnice de referinţă şi pentru titlurile de stat româneşti

Autor: Razvan Voican

09.01.2011, 23:49 71

Astăzi este prima zi în care banca centrală publică după ora12:00 rate de referinţă în cotaţii de vânzare şi cumpărare pentrutitlurile de stat emise sau redeschise pentru scadenţele de 6 şi 12luni la certificatele de trezorerie, respectiv pentru 3, 5 şi 10ani la obligaţiunile de stat.

După mai multe luni de teste, un sistem implementat de Reutersva calcula în mod automat ratele de referinţă ca medie ponderată acotaţiilor de vânzare şi cumpărare afişate pentru fiecare scadenţăde un grup de 10 bănci selectate dintre cei 12 dealeri primari careparticipă la licitaţiile de titluri de stat. Reuters mai calculeazăşi dobânzile interbancare, precum şi cursul leu/euro.

Vor fi utilizate cotaţiile afişate

într-un interval de 15 minute înainte de ora 12:00. Cele zecebănci care vor da cotaţii au fost selectate în funcţie deactivitatea pe piaţa secundară a titlurilor de stat şi de volumulportofoliilor proprii de titluri de stat. De altfel, activitateaparticipanţilor la fixing şi a candidaţilor la statutul departicipant va fi evaluată de BNR cel puţin o dată pe an pe bazadatelor statistice.

Prin publicarea unor cotaţii zilnice după modelul dobânzilor dereferinţă ROBOR, investitorii în certificate de trezorerie şiobligaţiuni de stat, începând cu băncile, dar şi fonduri de pensii,fonduri de investiţii şi companii de asigurări, până la companiinefinanciare şi persoane fizice vor avea în sfârşit nişte repere depreţ solide, bazate pe cotaţii ferme. Şi depozitarii au la fel demare nevoie de preţuri relevante. Proiectul iniţiat în urmă cu maibine de un an a fost susţinut la nivelul ACI România, asociaţiaprofesională a dealerilor, băncile fiind primele interesate înexistenţa unor preţuri mai consistent determinate pentru evaluareapropriilor portofolii.

"Fixingul" pentru titlurile de stat are în spate un set deprincipii şi reguli, inclusiv drepturi şi obligaţii ale părţilorimplicate, BNR aprobând un regulament în acest sens. De exemplu,diferenţa dintre cotaţiile de vânzare şi cele de cumpărare nu poatedepăşi 0,5% ca randament indiferent de scadenţa seriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO