Bănci și Asigurări

Un client KPMG a obtinut dobanzi de la stat pentru intarzierile la rambursarea TVA

31.03.2010, 17:47 208

Avocatii KPMG au obtinut o decizie favorabila a Inaltei Curti deCasatie si Justitie prin care se recunoaste dreptul unei societaticomerciale la dobanzi "in cuantum apreciabil" in cazul rambursariicu intarziere a TVA de catre stat.

Statul intarzie frecvent rambursarea TVA catre firme cu cate 6-8luni, punand in dificultate fluxurile financiare ale societatilorcare isi platesc la timp taxele si impozitele.

Reprezentantii KPMG nu au dorit sa dezvaluie numele clientuluisi nici cuantumul dobanzilor pe care statul trebuie sa le plateascafirmei in cauza, din motive de confidentialitate.

"Este important ca societatile sa isi valorifice dreptul ininstanta in timp real pentru ca o atitutidine pasiva nu face decatsa incurajeze o practica incorecta de intarziere semnificativa arambursarii sumelor datorate de catre stat, cu repercusiuni asupraafacerilor societatilor respective", a declarat pentru ZF avocatulKPMG Mihaela Buzila.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) mai avea derambursat TVA in valoare de aproape 4 miliarde de lei (aproximativ1 miliard de euro) la finele lunii februarie.

Solicitarea de dobanzi in cazul rambursarii cu intarziere a TVAde catre stat este un drept recunoscut de lege insa putin utilizatin practica, mai spune Buzila.

Mihaela Buzila este avocat avand o experienta de peste 10 ani indomeniul consultantei de afaceri si fiscale, fuziuni si achizitii,dreptul muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO