Bănci și Asigurări

Una din cinci bănci a fost pe pierdere în S1/2023, conform BNR. BNR nu indică numele lor, dar cert este că şi ele vor plăti 1% din cifra de afaceri din 2024

Una din cinci bănci a fost pe pierdere în S1/2023,...

Autor: Claudia Medrega

10.10.2023, 00:07 1905

Aproape 19% din numărul total al insti­tu­ţiilor de credit din România, adică una din cinci bănci, au înregistrat pierderi în primul semestru (S1) din 2023, în timp ce peste 81% dintre bănci au fost pe profit, într-un con­text caracterizat de dobânzi mari şi inflaţie încă ridicată.

Concret, din cele 32 de bănci active în România şase instituţii de credit au fost pe minus în S1/2023, adunând pierderi cumulate de 80,7 mil. lei, conform datelor BNR transmise ZF.

BNR nu indică numele băncilor pe pierdere, cel mai probabil acestea fiind bănci mici, unele dintre ele înregistrând frecvent pierderi în ultimii ani.

Cert este că şi băncile cu pierderi vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri începând din anul 2024, în timp ce băncile pe profit vor plăti şi impozit pe profit şi impozit de 1% din cifra de afaceri. Unii bancheri au susţinut că  băncile pe pierdere vor avea dificultăţi în a suporta noul regim de taxare, astfel că acţionarii acestora ar putea să fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a le capitaliza, băncile urmând să frâneze puternic creditarea.

La sfârşitul anului 2022 un număr de 7 bănci au fost pe pierdere, respectiv BCR Banca pentru Locuinţe (pierdere de -213 mil. lei), Alior Bank Varşovia - sucursala Bucureşti (-48 mil. lei), Techventures Bank - fosta Banca Feroviara (-17,2 mil. lei), Banca Română de Credite şi Investiţii - BRCI (-16,8 mil. lei), Aedificium Banca pentru Locuinţe (-15,3 mil. lei), Idea Bank (-14,1 mil. lei) şi Bank of China (CEE) Limited - sucursala Bucureşti (-10,4 mil. lei), conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Şi BNR a transmis că în 2022 au fost 7 bănci pe minus, cu o pierdere cumulată de aproape 335 mil. lei.

Majoritatea băncilor mici nu publică raportări trimestriale şi semestriale şi nici la Ministerul Finanţelor nu se regăsesc astfel de date, ci doar raportări anuale.

În S1/2023 un număr de 26 de bănci au fost profitabile raportând pentru primele şase luni din acest an câştiguri cumulate de 6,84 mld. lei, potrivit datelor BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO