Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers Summit 2023, 26-28 iunie. ZF Asigurări, miercuri, 28 iunie. RCA-ul a prins cel mai mare avânt, dar a adus şi cele mai mari falimente. Ce mai urmează?

Urmează ZF Bankers Summit 2023, 26-28 iunie. ZF...

Autor: Mircea Nica, Claudia Medrega

14.06.2023, 00:07 109

Piaţa asigurărilor RCA, un segment controversat, dar în acelaşi timp reprezentând un puternic motor al pieţei, cu o pondere consistentă în totalul subscrierilor, a ajuns să doboare recorduri, dar per total, conform celor mai recente date ale ASF, încă este neprofitabil. Pe de altă parte, actori ai pieţei au spus în ultimul an că în portofoliile unor asigurători RCA, această linie de business a devenit profitabilă, chiar dacă într-o foarte mică măsură. Cum stau de fapt lucrurile, mai ales după ce în ultimul an preţul poliţelor RCA a ajuns la niveluri colosale?

După haosul creat de falimentul City Insurance, companiile de asigurări rămase au început să îşi schimbe strategiile, au absorbit cei peste 3 milioane de foşti clienţi ai companiei falimentare, dar un nou volum de clienţi înseamnă şi majorări de capital consistente pentru a putea face faţă cerinţelor de solvabilitate impuse. Întrebarea este dacă mai există loc în portofoliile asigurătorilor să absoarbă şi clienţii lăsaţi în urmă de Euroins, mai ales că pentru încă patru luni spaţiul de manevră al preţului poliţelor RCA este blocat prin plafonarea aprobată de guvern în luna aprilie 2023.

În paralel, ieşirea City Insurance din piaţă a dat un semnal pentru alţi jucători că acum ar putea intra într-o piaţă care nu mai are un competitor care ţine preţurile la un nivel prea mic pentru a putea funcţiona în parametri. Astfel, sucursale precum Axeria Iard şi Hellas Direct şi-au făcut loc pe piaţă, ba chiar câştigând câteva procente din cota de piaţă pe zona RCA. Pe de altă parte, acum cu noul faliment, de data aceasta al Euroins, strategiile companiilor s-ar putea schimba din nou.

Ce se va întâmpla anul acesta pe piaţa RCA, îşi va continua creşterea puternică de până acum sau se va domoli spre finalul anului, ce planuri au asigurătorii dupa expirarea perioa­dei de plafonare a tarifelor RCA, se văd în continuare noi asigurători dornici să intre pe piaţă sau a trecut entuziasmul odată cu falimentul Euroins, ce se mai întâmplă cu com­pania de stat care plănuia să intre pe piaţa asigurărilor, acestea sunt doar câteva din temele care vor face subiec­tul discuţiilor în cadrul conferinţei ZF Asigurări, miercuri, 28 iunie, aflată la a doua ediţie, în a treia zi din cadrul ZF Bankers Summit 2023, 26-28 iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO