Bănci și Asigurări

Veşti rele pentru cei cu credite în franci elveţieni: cursul urcă în voie

Autor: Liviu Chiru

30.12.2010, 14:07 88

Francul elveţian a urcat azi la 3,4450 lei la cursul oficial alBNR, stabilind astfel un nou maxim istoric, cu 0,71 bani peste celanterior, atins chiar ieri. Cursul a urcat cu 16% doar în ultimeleşase luni, în condiţiile în care la începutul lui iunie francul nutrecuse încă de pragul de 3 lei.

Întărirea francului faţă de leu are loc în condiţiile în caremoneda elveţiană câştigă teren în faţa euro pe pieţeleinternaţionale, mulţI investitori căutând în această perioadătulbure siguranţa băncilor elveţiene.

Cei care în anii trecuţI s-au lăsat atraşI de dobânzile foartemici afişaste de bancheri la creditele în franci elveţieni -alternativă folosită în special la finanţările ipotecare acordatepe termen lung - sunt loviţi acum de riscul de curs. Pe atunci,băncile împrumutau ieftin franci pe care îI converteau în euro,contribuind astfel la deprecierea francului. După debutul crizeifinanciare în Europa, în anul 2008, mişcarea s-a inversat, iarfrancul s-a întărit semnificativ, chiar în ciuda eforturilor BănciiCentrale a Elveţiei de a stabiliza cotaţiile.

La jumătatea lui 2008, când vânzările de credite în francielveţieni mergeau la viteză maximă pe plan local, cursul era denumai 2,22 lei pentru un franc, respectiv cu aproape 55% mai jos.În această perioadă euro a urcat cu numai 18% faţă de leu.

Deprecierea usturătoare a cursului s-a văzut în evoluţiarestanţelor, care au urcat din octombrie anul trecut şi până înoctombrie anul acesta de aproape şase ori, până la 667 de milioanede lei (echivalentul a 155 mil. euro), potrivit celor mai recentedate ale BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO