Bănci și Asigurări

Vienna Insurance mai da 69 mil. euro pentru Asirom

Vienna Insurance mai da 69 mil. euro pentru Asirom

Click pentru imaginea marita

23.11.2007, 17:21 28

Grupul austriac Vienna Insurance, care a preluat recent pachetul de control al companiei de asigurari Asirom, de 50,18%, va lansa o oferta publica de preluare a actiunilor pe care nu le detine, valoarea totala a acesteia fiind de aproape 69 de milioane de euro. Asiguratorul este evaluat astfel la circa 140 de milioane de euro.
Austriecii ofera un pret de 0,75 lei/actiune, cu circa 14% peste pretul de pe piata, pentru un pachet de 323,3 milioane de titluri, reprezentand 49,82% din companie. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul companiilor listate la Bursa, cei care preiau pachetul majoritar sunt obligati sa lanseze o oferta publica si pentru actiunile pe care nu le detin.
Grupul Vienna Insurance a cumparat la sfarsitul lunii iulie 30% din Asirom de la omul de afaceri Ioan Niculae, valoarea tranzactiei fiind de circa 47 de milioane de euro. La inceputul acestei luni, Vienna Insurance a achizitionat si restul actiunilor detinute de omul de afaceri, respectiv 20%, cu 30 de milioane de euro.
Oferta Vienna Insurance va fi lansata in zilele urmatoare si va fi valabila timp de 15 zile. Printre ceilalti actionari ai Asirom care s-au raportat pe Bursa, care si-ar putea vinde actiunile catre austrieci, se numara trei societati off-shore, despre proprietarii carora nu se cunosc informatii: Waterwe Ventures Ltd. (9,55%), Tarkul Estated Ltd. (5,39%) si Damrosch Trading Ltd. (9,48%), precum si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (circa 7%).
Intermediarul ofertei de preluare este societatea de brokeraj KBC Securities.
Potrivit anuntului publicat de Vienna Insurance, daca grupul va detine peste 95% din actiunile cu drept de vot sau peste 90% din numarul total de actiuni ale Asirom dupa inchiderea acestei oferte, acesta va avea dreptul sa le ceara actionarilor care nu au subscris nicio actiune in timpul ofertei sa i le vanda la un "pret echitabil".
Asirom era al patrulea jucator de pe piata asigurarilor generale si al cincilea de pe piata asigurarilor de viata dupa primele noua luni ale anului, cu afaceri totale de 144,1 milioane de euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, afacerile asiguratorului au stagnat.
Asirom a incheiat primele trei trimestre cu o pierdere de 1,6 milioane de euro, dupa ce in aceeasi perioada din 2006 a mers pe profit. Potrivit unor declaratii anterioare ale directorului general al companiei, Boris Schneider, pierderea a fost cauzata de avizarea unei daune de 8 milioane de euro la combinatul Oltchim.
Vienna Insurance este liderul pietei locale a asigurarilor unde, pe langa Asirom, mai detine companiile Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras. Grupul ar putea lua in curand prima masura drastica de restructurare, prin transferul portofoliului Agras, societate specializata pe asigurari agricole, la Omniasig, ceea ce practic ar insemna inchiderea Agras, care ar ramane astfel fara obiect de activitate.
In vara, si cehii de la PPF Investments, care au preluat circa 70% din Ardaf la inceputul anului de la omul de afaceri Ovidiu Tender, au lansat o oferta publica pentru actiunile pe care nu le detineau, care a esuat insa. Valoarea ofertei era de aproape 20 de milioane de euro, pretul pentru o actiune fiind sub cel la care se tranzactionau titlurile Ardaf pe piata in acea perioada.

Asirom in cifre

afaceri de 144,1 mil. euro la noua luni
pierdere de 1,6 mil. euro la noua luni
numarul 4 pe asigurari generale
numarul 5 pe asigurari de viata
capitalizare bursiera de 122 mil. euro
capital social de 18,6 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO