Bănci și Asigurări

Volatilitatea cursului stimuleaza economisirea in valuta

26.10.2007, 21:47 28

Populatia s-a reorientat spre depozitele bancare in valuta in august si septembrie, in timp ce plasamentele in lei au inregistrat doar o variatie marginala.
Datele publicate de BNR arata ca in august si septembrie depozitele populatiei in valuta au inregistrat ritmuri record de crestere, de peste 7%. Aceasta dupa ce in ultimii doi ani plasamentele in valuta inregistrasera cresteri modeste sau chiar scaderi. Doar in cateva luni aceste plasamente reusisera sa faca salturi de peste 4%.
In acelasi timp, apetitul pentru economisire in lei s-a prabusit: depozitele clientilor individuali in moneda locala au crescut in august cu 0,6%, iar in septembrie variatia a fost de 0,7%. "Cresterea cursului din august si septembrie a stimulat economisirea in valuta", spune Ionut Dumitru, analistul sef al Raiffeisen Bank. El noteaza totusi ca ritmul rapid de crestere a depozitelor in valuta se datoreaza chiar efectului de curs. In conditiile in care BNR raporteaza soldul in lei, iar euro s-a intarit in fata leului, cresterea depozitelor in valuta este influentata si de evolutia cursului. Din iulie si pana in septembrie cursului leu/euro a urcat cu pana la 10%.
Calculat in euro, soldul acestor depozite marcheaza o crestere cu ceva mai mult de 7% intre iulie si septembrie, ceea ce inseamna ritmuri lunare mult mai modeste. Ritmurile anualizate de crestere arata, de asemenea, un apetit mai mare pentru economisirea in valuta, aceste depozite accelerand la 52%, de la 50% in iulie. In schimb, cresterea anualizata a depozitelor in lei a scazut la 43% in septembrie, de la 45% in iulie.
Chiar si asa, ramane stridenta prabusirea apetitului pentru economisire in lei. Oficialii BNR aratau recent ca se asteapta ca, dupa corectia de curs de la sfarsitul verii, populatia sa se reorienteze spre creditele in lei, dupa ce finantarile in valuta au accelerat puternic in ultimele luni. Pana la o redistribuire a cererii de credite, populatia a reactionat mult mai prompt pe partea de plasare a economiilor. De altfel, dobanzile oferite de banci la depozitele in lei raman in jurul nivelului de 6% pe an, insa pe fondul rabufnirii inflatiei din toamna, randamentele reale oferite au coborat spre zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO