Bănci și Asigurări

Volksbank urca pe locul patru dupa active

Volksbank urca pe locul patru dupa active

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank

01.09.2008, 21:07 18

Austriecii de la Volksbank s-au instalat la jumatatea anului pe pozitia a patra in sistemul bancar, cu o cota de piata de 5,87% dupa activele detinute. Gerald Schreiner, presedintele bancii, care a facut anuntul la sfarsitul saptamanii trecute cu ocazia aniversarii a opt ani de prezenta pe piata, a mentionat ca pozitia este acum "oficiala", fara sa ofere insa mai multe detalii. Cu active de 4,5 mld. euro la iunie, Volksbank se afla foarte aproape de Raiffeisen, filiala unui alt mare grup austriac, care se afla de ani buni pe locul al treilea in ierarhia locala. Raiffeisen a anuntat ca activele sale (inregistrate in bilantul local) au ajuns la 4,57 mld. euro in iunie.
Datele BNR arata ca activele totale din sistem au urcat la 279,8 mld. lei (echivalentul a 76,8 mld. euro). Comparativ cu iunie 2007, activele marcheaza o crestere cu 26%, calculata in euro. Schreiner, in mandatul caruia Volksbank a crescut agresiv in ultimii trei ani, a promis ca va continua strategia de dezvoltare organica, tintind acum locul al treilea in sistem.
La sfarsitul anului trecut banca se afla pe locul al optulea, cu o cota de piata de 5,1% si active de 3,5 mld. euro. Grupul Volksbank ocupa pozitia a patra si pe piata austriaca, unde este devansat de Bank Austria, Erste Bank si Raiffeisen. Imaginea topului in sistemul bancar local este asemanatoare, in conditiile in care investitorii austrieci au o prezenta puternica. Doar una din cele mai mari patru banci din sistem nu este austriaca, francezii de la BRD-SocGen ocupand pozitia a doua, cu o cota de piata de peste 15%.
Cea mai mare banca din sistem este BCR (controlata de Erste Bank), cu o cota de peste 21% din active. Raiffeisen a crescut foarte incet in ultima perioada, in conditiile in care a preferat sa se concentreze mai mult pe profitabilitate si si-a reasezat portofoliul de finantari, punand accent pe imprumuturile pe termen lung. Cota sa de piata s-a ingustat de la peste 8% in urma cu trei ani la mai putin de 6% in iunie. Daca intre primii trei jucatori diferentele sunt notabile, clasamentul se aglomereaza incepand cu pozitia a patra, iar diferentele sunt atat de mici incat ierarhia poate fi schimbata de miscari mai ample ale cursului de schimb.
Banca Transilvania a anuntat in iunie active de 4,3 mld. euro, fiind astfel imediat in spatele Volksbank, cu 5,68%. BT se afla in 2007 pe locul al patrulea, iar deprecierea cursului din primul semestru a dezavantajat-o, avand un portofoliu echilibrat, in timp ce Volksbank a marsat pe finantarile in euro. UniCredit Tiriac, controlata de Bank Austria, avea active de 3,95 miliarde de euro in iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO