Bănci și Asigurări

ZF Live. Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff&Asociaţii-Deloitte Legal: Devalorizarea unui imobil nu este un motiv suficient pentru ca un debitor să-şi dea în plată imobilul. Se va pune o întrebare şi instanţele va trebui să se pronunţe: în ce măsură schimbarea cursului valutar putea fi luată în considerare de debitor?

Autor: Bianca Dorobanţu

31.10.2016, 00:07 977

Legea privind „darea în plată“ a avut ca scop protecţia socială a celor care nu îşi pot plăti creditele, iar deprecierea valorii imobilu­lui nu are legătură cu acest obiectiv, astfel că de­valorizarea unui imobil nu este un motiv suficient pentru ca un debitor să apeleze la această lege pentru a-şi stinge datoria, a spus Andrei Burz-Pînzaru, parte­ner al Reff & Asociaţii - Deloitte Legal, invitat la ZF Live.

Curtea Constituţională (CCR) s-a pro­nun­ţat săptămâna trecută cu privire la legea privind „darea în plată“ a imobilelor, care a provocat dezbateri aprinse în ultimul an, spu­nând că legea este „partial neconstituţio­nală“. Astfel, ju­decătorii Curţii Constituţio­nale au admis marţi anumite excepţii la legea dării în plată, respingând altele şi ur­mează să apară şi motivarea deciziei.

„Din comunicatul de presă al Curţii Con­sti­tu­ţionale, două elemente mi se par im­portante: şi anume că s-a pronunţat necon­stitu­ţio­nală devalorizarea bunurilor imobile cu pri­vire la apli­carea legii dării în plată la con­tractele în de­rulare. Articolul 11 spune: în ve­derea echili­bră­riii riscurilor izvorând din con­tractele din credit, precum şi devalorizarea bunu­rilor imobile, legea se aplică atât contrac­te­lor în derulare, cât şi celor ulterioare“, a spus Burz-Pînzaru.

Pentru a justifica de ce se aplică legea şi contractelor vechi în lege au fost două criterii posibile, prin sintagme precum „în vederea echlilibrării riscurilor din contractul de credit“ şi „devalorizarea bunului imobil“ - primul a fost declarat constituţional, în timp ce cel de-al doilea a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO