Bănci și Asigurări

ZF Live. Nicoleta Radu, CEO al PAID. Sub 1 din 10 locuinţe din Gorj are asigurare obligatorie PAD, în timp ce la nivel naţional proporţia este de 1 din 5

ZF Live. Nicoleta Radu, CEO al PAID. Sub 1 din 10...

Autor: Mircea Nica

20.02.2023, 08:00 179

Mai puţin de 1 din 10 locuinţe are asigurare obligatorie PAD în Gorj, în zona afectată recent de cutremure, în timp ce la nivel naţional 1 din 5 locuinţe este asigurată prin poliţa PAD, care acoperă inclusiv riscul de cutremur, a spus Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

„Mă uitam zilele trecute la primarii de la Târgu-Jiu şi zona afectată. Pentru toată zona aceea gradul de cuprin­dere în asigurare este de sub 10%. Nici 1 din 10 locuinţe nu este asigurată acolo. Au fost avizate 75 de dosare pe cutremur în acea zonă, dar dacă doar 10% sunt asigurate, numărul locuinţelor afectate este mult mai mare“, a declarat şefa PAID la emisiunea de business ZF Live.

Ea a mai explicat că în România sunt 9,6 milioane de locuinţe, dintre care doar 1,85 milioane sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale printr-o poliţă obligatorie, ceea ce înseamnă că 4 din 5 locuinţe nu au niciun fel de protecţie şi prin urmare nu ar beneficia de ajutoare, conform legii, de la bugetele locale sau centrale pentru despăgubiri, drept urmare aceste locuinţe ar rămâne fără niciun fel de protecţie dacă s-ar întâmpla un dezastru natural.

Poliţa obligatorie pentru locuinţe PAD are un preţ standard bazat pe două tipuri de locuinţe. Astfel, pentru locuinţe de tip A, suma maximă asigurată este de 20.000 de euro, în condiţiile în care poliţa costă 20 de euro pe an, iar pentru locuinţele de tip B, suma asigurată este de 10.000 de euro, la un cost al poliţei de 10 euro pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO