Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB nu au venit la AGA ca să voteze fuziunea cu Sibex

Acţionarii BVB nu au venit la AGA ca să voteze fuziunea cu Sibex

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

26.06.2011, 13:12 272

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au reuşit nicisâmbătă să dezbată înjumătăţirea capitalului social, de la 76,7milioane lei la 38,3 milioane lei, şi aprobarea de principiu afuziunii cu Sibex, deoarece nici la a doua convocare nu s-aîntrunit cvorumul necesar.

La AGEA au fost prezenţi acţionari care deţin împreună 24,06%din acţiunile Bursei de Valori, iar cvorumul minim era de 50%.Vineri, la prima convocare, şedinţa nu s-a putut derula din lipsăde cvorum, fiind prezenţi acţionari care deţin doar 45,2% dintitluri, faţă de nivelul minim cerut, de 75%.

"Nu pot să spun acum dacă vom repune subiectele în discuţieîntr-o altă AGA. Prezenţa de astăzi a arătat o lipsă de interes aacţionarilor, deşi punctele de pe ordinea de zi au fostinteresante", a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului deAdministraţie al BVB, Stere Farmache.

Reducerea capitalului social a fost solicitată în luna apriliede mai mulţi acţionari, însă propunerea nu a fost inclusă deConsiliul de Administraţie al BVB pe ordinea de zi a AGA de lasfârşitul lunii, deoarece cererile acţionarilor respectivi nu auîntrunit anumite criterii de "fond şi formă".

Ulterior, Consiliul de Adminsitraţie al Bursei a convocat o nouăAGA pentru 24 iunie în care să se discute solicitărileacţionarilor.

Potrivit unor surse din piaţa de capital propunerea de diminuarea capitalului social ar fi fost prezentată în luna aprilie defonduri administrate de Franklin Templeton, administratorulFondului Proprietatea, unele fonduri ale Erste Sparinvest, depreşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, dar şi alte firme debrokeraj şi bănci.

Conducerea BVB a prezentat, cu câteva zile înainte de AGEA desâmbătă, acţionarilor un material informativ prin care arată căînjumătăţirea capitalului reduce din "agresivitatea" competiţionalăa Bursei şi poate transforma BVB într-o "ţintă mai facilă" în cazulunei eventuale tentative viitoare de preluare şi "poate reprezentaun stimul suplimentar pentru potenţiale procese de fuziune".

"De asemenea, la un nivel sensibil mai redus al capitalurilorproprii, s-ar putea pune în discuţie în ce măsură BVB va maiconsidera oportun să susţină activitatea unor companii sauinstituţii din «Grup» care înregistrează în mod tradiţionalpierderi. Reducerea disponibilităţilor financiare ale BVB vadiminua semnificativ veniturile financiare ale companiei. Astfel,pentru a menţine profitabilitatea, se creează o presiunesuplimentară asupra managementului de a creşte veniturileoperaţionale şi/sau de a reduce costurile (ceea ce va presupunefoarte probabil, în lipsa unei abordări mai inovative, concedieri,reduceri de salarii/bonusuri etc.)", se mai arată în materialulinformativ transmis de Bursă acţionarilor.

În plus, directorul general al BVB, Valentin Ionescu, anunţa înluna aprilie că Bursa este în discuţii cu acţionarii unor burse dedimensiuni foarte reduse din regiune pentru preluarea operatorilorde piaţă respectivi şi dispune de 20 milioane lei (4,7 milioaneeuro) pentru astfel de achiziţii.

Pe ordinea de zi a AGA de vineri figura şi aprobarea deprincipiu a fuziunii BVB cu bursa de la Sibiu.

Fuziunea celor două burse a mai fost în discuţie la BVB lafinele lunii aprilie, în AGA, în aceeaşi zi cu şedinţa acţionarilorde la Sibex. Totuşi, atunci la BVB nu s-a întrunit cvorumulnecesar, în timp ce la Sibiu s-a aprobat de principiu fuziunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO