Burse - Fonduri mutuale

Acţiunea anului 2011 care a multiplicat de cinci ori banii investitorilor

Acţiunea anului 2011 care a multiplicat de cinci ori banii investitorilor

Autor: Adrian Cojocar

28.12.2011, 00:00 937

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au adus de departe cel mai mare câştig de pe bursă celor care au intuit la începutul anului că firma de stat urmează să fie scoasă din nou la privatizare.

În 2011 speculatorii au încercat să profite de orice zvon sau informaţie cu privire la procesul de privatizare al companiei pentru a sălta cotaţia de pe bursă a acţiunilor Oltchim în ciuda rezultatelor dezastruoase pe care le-a înregistrat compania în ultimii ani.

După cum se poate observa şi din graficul alăturat, preţul titlurilor Oltchim cât şi volumele derulate cu aceste acţiuni au început să crească puternic în luna februarie, atunci când Ministerul Economiei a făcut public faptul că va privatiza compania la mijlocul anului 2012 şi până în august va angaja un consultant care să se ocupe de proces.

Cei care mizează pe titlurile Oltchim speră ca, în urma privatizării, la cârma companiei să vină un investitor puternic care să redreseze activitatea celui mai mare combinat chimic din România, de a cărui supravieţuire depinde practic soarta întregului sector petrochimic după ce Arpechim a fost închisă total în acest an de Petrom.

De la un nivel de 0,203 lei/unitate la finele anului trecut, acţiunile Oltchim au ajuns să se tranzacţioneze în prezent la peste un leu pe titlu, reprezentând un randament de peste 400%.

Avansul puternic al acestor acţiuni a fost determinat şi de faptul că la finele anului trecut compania nu mai valora pe bursă nici 70 mil. lei (16,2 mil. euro) pe fondul pierderilor de sute de milioane de lei raportate în fiecare din ultimii patru ani. Compania rulează anual afaceri de peste un miliard de lei, în primele nouă luni ale lui 2011 acestea cifrându-se la 1,25 mld. lei.
Între timp valoarea de piaţă a Oltchim a ajuns la 353 mil. lei (82 mil. euro), după ce Ministerul Economiei a făcut public calendarul de privatizare a companiei.

Luna aceasta s-au făcut primii paşi privind privatizarea, statul semnând cu firma de audit PricewaterhouseCoopers contractul pentru servicii de consultanţă în procesul de pregătire şi derulare a privatizării combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

Cotaţia titlurilor Oltchim a mai fost susţinută pe final de an şi de declaraţiile reprezentanţilor Ministerului Economiei cum că grupul ruseasc TISE, cu activităţi în domeniul producţiei de energie, este interesat să achiziţioneze pachetul majoritar al Oltchim în cadrul procesului de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO