Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Manchester United, raliu de 14% pe fondul ştirilor conform cărora clubul ar urma să fie cumpărat de statul Qatar. Familia americană Glazers încearcă să vândă societatea încă din noiembrie

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

13.06.2023, 17:01 164

Manchester United, unul dintre cele mai bogate cluburi de fotbal la nivel global, înregistra o creştere de 14% la startul şedinţei de tranzacţionare de marţi de la Bursa de Valori din New York (NYSE), după ce agenţiile de presă din Qatar au sugerat că statul arab ar intenţiona să cumpere clubul, încheind astfel o licitaţie care s-a întins pe mai bine de şapte luni, conform Business Insider.

Capitalizarea societăţii ajungea astfel la 3,7 miliarde de dolari. Prin comparaţie, în 2005, când clubul a fost cumpărat de familia americană Glazer, valoarea de piaţă era de 1,5 miliarde de dolari. În ultimul an, acţiunile MANU sunt pe plus cu peste 100% pe fondul anunţului conform cărora familia Glazer plănuieşte să vândă clubul.

Înaintea sesiunii de trading de marţi, acţiunile se apreciaseră la un moment dat cu până la 30%, după ce ziarul qatarez Al-Watan a scris pe Twitter că „achiziţia realizată cu succes de către Sheikh Jassim bin Hamad bin Jassim” va fi anunţată în curând.

 
 
 

Publicaţia este deţinută de tatăl lui Sheikh Jassim, fostul prim-ministru Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani.

Sheikh Jassim şi miliardarul britanic Jim Ratcliffe erau principalii favoriţi în procesul de licitaţie. În aprilie, Bloomberg scria că Sheikh Jassim a întins o ofertă de cinci miliarde de lire (6,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra Manchester United direct de la familia Glazer, ceea ce ar marca cea mai mare vânzare din istorie a unei francize sportive.

Între timp, Ratcliffe – fondator al gigantului din industria chimică Ineos şi cel mai bogat om din Regatul Unit – ar fi licitat pentru un pachet de 60% din capitalul social al companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO