Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile OMV nu au trezit interesul investitorilor pe bursa de la Viena. Austriecii au strâns 750 milioane euro faţă de 900 de milioane euro, cât îşi propuseseră. Ce va fi la Petrom?

Acţiunile OMV nu au trezit interesul investitorilor pe bursa de la Viena. Austriecii au strâns 750 milioane euro faţă de 900 de milioane euro, cât îşi propuseseră. Ce va fi la Petrom?

Autor: Andrei Chirileasa

07.06.2011, 23:58 1348

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), areuşit să vândă toate acţiunile noi emise în majorarea de capital,însă preţul la care s-a finalizat oferta, de 27,5 euro/acţiune,este sub preţul la care acţiunile se tranzacţionau ieri pe bursadin Viena, de 28,2 euro.

La mijlocul lunii mai, când OMV a anunţat majorarea de capital,preţul acţiunilor pe bursă era de circa 30 de euro.

Mai mult, intermediarii ofertei au stabilit împreună cu companiaun preţ maxim de subscriere de 33 de euro, sperând că vor puteastrânge astfel 900 mil. euro, însă au adunat doar 750 mil. euro.Din această sumă, circa 25 mil. euro vor merge către cele zecebănci care au intermediat operaţiunea.

Bank of America -Merryll Lynch, Barclays, Deutsche Bank, JPMorgan şi UniCredit au fost coordonatori globali, în timp ce BNPParibas, Credit Agricole, Erste, Raiffeisen şi Societe Generale aufost co-lead managers. O parte dintre aceste bănci au fostimplicate şi în licitaţia pentru selecţia intermediarului oferteide la Petrom, prin care statul vrea să vândă pe Bursă 9,84% dincompanie.

Specialiştii din piaţă afirmă că dacă cele zece bănci au fostnevoite să accepte un preţ cu 16% mai mic faţă de maximul propuspentru finalizarea operaţiunii, nici intermediarilor ofertei Petromnu le va fi uşor să ob­­ţină un preţ la nivelul aşteptărilor dinGuvern.

"Investitorii sunt interesaţi, dar piaţa e acum a cumpărătorilorpentru că sunt anunţate multe majorări de capital, în special alebăncilor, iar multe state sunt obligate să facă privatizări. Ofertaeste largă, iar investitorii sunt interesaţi să obţină un preţ câtmai atractiv", spune Valerian Io­nes­cu, şeful departamentului detranzacţionare pe piaţa de capital al BCR.

În aceste condiţii, oferta de la Petrom, care ar fi trebuit săînceapă cel târziu la începutul lunii iulie, ar putea fi amânată.Ministerul Economiei a formulat clar acest punct de vedere într-unrăspuns adresat ZF la mijlocul lunii aprilie, după alegereaintermediarului.

Reprezentanţii Guvernului au declarat de numeroase ori înultimele luni care sunt aşteptările lor privind oferta Petrom, celmai ferm fiind premierul Emil Boc, care a declarat public că statulnu va vinde dacă preţul nu va fi cel puţin egal cu cel încasat deGuvernul condus de Adrian Năstase în 2004 pentru vânzarea a 33% dinPetrom către OMV, de 690 de milioane de euro.

Ministrul economiei Ion Ariton, care este membru în comisiaguvernamentală de vânzare a pachetului de la Petrom, a declaratsăptămâna trecută că "probabil, undeva la mijlocul lunii iulieaceastă tranzacţie va fi finalizată dacă preţul va fi unul careni-l dorim şi vom decide vânzarea la nivel guvernamental", potrivitMediafax.

Din comisie mai fac parte Gheorghe Ialomiţianu, ministrulfinanţelor, Karoly Borbely, secretar de stat la MinisterulEco­no­miei, Victor Cazana, şeful OPSPI, şi Andreea Paul Vass,consiliera primului-ministru Emil Boc.

În prezent, preţul de pe Bursă al acţiunilor Petrom este de0,4%, cu 10% mai mic decât la mijlocul lunii aprilie, când a fostselectat intermediarul, iar pachetul scos la vânzare de stat esteevaluat la circa 540 mil. euro.

De pregătirea ofertei Petrom se ocupă un consorţiu condus debanca de investiţii Renaissance Capital din Rusia, din care mai facparte firmele de brokeraj EFG Eurobank Secu­rities, BT Securitiesşi Romcapital. Reprezen­tanţii consorţiului nu au dorit săcomenteze pe marginea ofertei Petrom.

Nu este clar în acest moment ce se va întâmpla în cazul în careGuvernul amână oferta de la Petrom, dacă ea va fi reluată în toamnăcu acelaşi intermediar sau va fi selectat unul nou.

Spre deosebire de oferta de la Petrom, unde statul român vindedin acţiunile pe care le deţine, în oferta de la OMV statulaustriac a cumpărat acţiuni, respectiv a subscris circa 225 demilioane de euro pentru a-şi păstra participaţia de peste 30% încompanie. Statul român mai deţine 20,6% din acţiunile Petrom.

O amânare a ofertei Petrom, care este cea mai mare tranzacţie depână acum din istoria Bursei de la Bucureşti, ar avea un impactnegativ asupra pieţei, în condiţiile în care ar decala totcalendarul de oferte ale statului, care mai cuprinde vânzarea a 15%din Transelectrica şi 15% din Transgaz, prin oferte publicesecundare, precum şi listarea Romgaz prin vânzarea pe Bursă tot aunui pachet de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO