Burse - Fonduri mutuale

Afaceri mai mari, dar paguboase pentru companiile listate in ultimul trimestru

Afaceri mai mari, dar paguboase pentru companiile listate in ultimul trimestru

Click pentru imaginea intreaga

21.02.2008, 18:13 28

Cele mai multe companii de pe Bursa au suferit de pe urma deprecierii monedei nationale fata de principalele valute, in conditiile in care acestea au fost nevoite la finele anului sa-si reevalueze datoriile in valuta, iar diferenta a fost inclusa in rezultate.
Rompetrol Rafinare, una dintre companiile cele mai afectate de variatiile de curs valutar, a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut la nivelul activitatii financiare o pierdere de 98,3 mil. lei (28,2 mil. euro), fata de un castig net de 31,6 mil. lei (9,1 mil. euro), in acelasi interval din 2006.
Oltchim a incheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 78,5 mil. lei (23,5 mil. euro), dupa ce in ultimul trimestrul al anului trecut a suferit pierderi pe partea financiara de 83,4 mil. lei (23,9 mil. euro).
Alte doua companii mari de la Bursa, Alro Slatina si Transelectrica, au inregistrat scaderi drastice ale profiturilor in aceeasi perioada, insa din cauze specifice domeniilor de activitate ale acestora.
Astfel, Alro Slatina s-a confruntat in ultimul trimestru cu o incetinire a cererii pe piata aluminiului, care ia afectat intr-o proportie mai mica si afacerile, iar Transelectrica a inregistrat costuri suplimentare ca urmare a congestiilor din retea.
Companiile din domeniul chimic Azomures si Amonil au reprezentat o surpriza, acestea obtinand profituri record in ultima parte a anului trecut, in conditiile in care in ultimii ani se aflau mai mult pe pierdere.
Rezultatele slabe inregistrate de cele mai multe dintre companiile nefinanciare listate pe Bursa din ultimul trimestru al anului trecut au redus aproape la jumatate profitul cumulat al acestora, in conditiile in care dupa primele trei trimestre inregistrau un usor avans la nivelul indicatorului de profitabilitate.
Cele 35 de companii analizate au inregistrat in perioada octombrie-decembrie a anului trecut pierderi cumulate de 88,6 mil. lei (25,4 mil. euro), comparativ cu un castig net de 280 mil. lei (80,4 mil. euro) in aceeasi perioada din 2006.
Analistii sunt de parere ca principala cauza care a condus la aceasta situatie a fost mediul economic instabil, caracterizat prin fluctuatiile puternice de curs si cresteri salariale peste nivelul productivitatii.
"Ca interes general, investitorii se uita la 15 companii mai importante de pe Bursa, in principal financiare, care au totusi rezultate bune. Conjunctura a facut ca acestea sa fie printre cele mai afectate pe Bursa", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, BET, a pierdut in ultimele sapte luni aproape 35% din valoare.
"Cred ca scaderile de pe Bursa au fost exagerate in raport cu rezultatele, pentru ca au fost discriminatorii, in sensul ca au fost afectate si companiile cu rezultate bune. Daca sa spunem 60% din participantii la un cros abandoneaza cursa inainte de linia de sosire, asta nu inseamna ca nu trebuie premiati castigatorii", considera Panait.
El este de parere ca mediul macroeconomic din Romania ar putea sa afecteze in continuare companiile mai mici, care sunt mai expuse la riscuri de acest gen, precum volatilitatea cursului si costul de finantare in crestere, acestea fiind si mai sensibile la intensificarea mediului concurential.
"Cred ca emitentii mari si puternici vor continua sa-si dezvolte afacerile si sa afiseze indicatori in crestere", a conchis Iulian Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO