Burse - Fonduri mutuale

AIPC cere modificarea legii de desfiinţare a RASDAQ

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Ioana Tudor

13.11.2014, 00:03 144

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) atrage atenţia că prevederile Legii nr. 151 pe 2014 privind clarificarea statutului pieţei RASDAQ sunt ambigue şi insuficiente pentru protecţia eficientă a drepturilor şi inte­re­selor acţionarilor.

AIPC cere modificarea actului normativ pentru eli­mi­narea ambiguităţilor privind retragerea acţionarilor ma­jo­ri­tari. „AIPC apreciază că normele din Legea nr. 151/2014 nu acoperă în întregime toate situaţiile induse de modificarea regimului juridic al acţiunilor tranzacţionate pe piaţa RASDAQ şi că prevederile ambigue ale legii pot duce la afec­tarea gravă a activităţii emitenţilor”, potrivit unui comu­nicat al asociaţiei.

AIPC semnalează lipsa unei distincţii clare în articolele 3 şi 4 din lege, care ar crea riscul ca acţionarii majoritari să se poată retrage legal din societate chiar şi atunci când aceştia au votat împotriva efectuării demersurilor necesare pentru admi­terea la tranzacţionare a acţiunilor anterior tranzac­ţio­nate pe RASDAQ.

Potrivit articolului 4 din legea privind piaţa RASDAQ, la care face referire AIPC, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate şi în cazurile în care adunarea generală nu se desfăşoară din cauza neîndeplinirii condiţiilor legale de cvorum, nu adoptă nicio hotărâre prin neîndeplinirea condiţiilor legale de majoritate sau dacă AGA nu se desfăşoară în termen de 120 zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO