Burse - Fonduri mutuale

Amonil isi asteapta executia. Ce se va intampla cu activele si de ce tac actionarii?

Amonil isi asteapta executia. Ce se va intampla cu activele si de ce tac actionarii?
05.10.2009, 23:10 111

Activele combinatului chimic Amonil Slobozia (AMO) vor fi scoaseastazi la licitatie dupa ce firma Chemgas Holding, care are derecuperat 58,7 mil. lei (14 mil. euro) de la producatorul deingrasaminte chimice, a respins cererea de amanare a executariisilite.

Actionarul minoritar al Amonil, Salink Limited - controlata decompania suedeza de administrare a investitiilor East Capital -, acerut saptamana trecuta firmei Chemgas amanarea executarii silitepentru a oferi combinatului posibilitatea de a convoca AdunareaGenerala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) in vederea majorariicapitalului social cu suma de 14 mil. euro, pentru platadatoriilor.

"Cererea de amanare a executarii silite a fost respinsa decompania Riverside Development, actionarul majoritar al ChemgasHolding. Din ce am aflat, Riverside are sediul tot in insueleBelize, in aceeasi zona cu unul dintre actionarii semnificativi aiAmonil, firma Zalois Limited. In aceste conditii, avem suspiciunidestul de mari in privinta legaturii dintre ceilalti actionari aicombinatului si firma Riverside", spune Cristian Dutescu, avocatulSalink Limited.

Acesta spune ca actionarul pe care il reprezinta a cerutComisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in doua randuri saverifice daca Zalois si Jovline actioneaza in mod concertat. Inaceste conditii, cei doi actionari ar fi fost obligati, conformlegilor in vigoare, sa initieze o oferta publica de preluare aproducatorului de ingrasaminte chimice. Zalois detine putin sub 33%din actiunile Amonil, in timp ce Jovline are o participatie de 18%.Cele doua firme, ai caror actionari nu sunt cunoscuti, au intrat inactionariat in 2007, odata cu grupul Ineragro al omului de afaceriIoan Niculae. Interagro si-a vandut la inceputul anuluiparticipatia la Amonil.

Niciun reprezentant al Amonil sau al actionarilor principali nua putut fi contactat ieri pentru comentarii.

Salink spune ca a fost impiedicata sa participe lalicitatie

"Suntem nemultumiti de activitatea CNVM. Le-am cerut, deasemenea, sa verifice contractul de furnizare de gaze si de schimbde produse finite. Salink a intrat in actionariatul Amonil in 2008,fara sa stie de existenta contractului cu Intergaz, prin careAmonil primea gaze in schimbul productiei. Intergaz vindea maideparte produsele finite si ii oferea combinatului chimic numai 5%din costurile de productie. In aceste conditii, Amonil nu a pututsa profite de pe urma cresterii puternice a pretuluiingrasamintelor anul trecut si de aceea a avut rezultate financiareslabe. Daca acest contract ar fi fost facut public, atunci Salinknu ar fi intrat in actionariatul societatii", spune Dutescu.

Salink a cumparat 15% din Amonil in iunie 2008, cand pretulactiunilor era aproape de maxime, si a pierdut pana in prezentpeste 80% din suma investita. Firma din Cipru a mai propus si inprimavara o majorare de capital pentru plata datoriilor, majorarerespinsa insa de offshor-urile din Belize.

"Se doreste intrarea Amonil in lichidare. Salink ar fi dorit saparticipe astazi la licitatie insa nu poate sa o faca pentru ca nuse cunosc detaliile executarii. Executorul juridic nu a oferitinformatiile necesare si nu stim unde trebuie sa depunem cautiuneade 10% necesara participarii", spune Dutescu.

"A venit o doamna care s-a prezentat a fi din parteaactionarului Salink insa nu a oferit nicio dovada clara in acestsens. A venit cu o imputernicire in limba engleza. A lecturatdocumentele, insa nu am putut sa ii ofer o copie dupa acesteapentru ca nu imi este permis de catre lege. Chiar daca esteactionar, Salink nu este parte din proces si nu sunt obligat sa iiofer informatii. Trebuia sa mearga la CA al Amonil si sa cearainformatiile necesare", spune executorul judecatoresc care se ocupade executarea combinatului Ion Nitu.

Brokerii le recomanda clientilor sa iasa de pe actiunilede tipul AMO

"Nu am urmarit foarte mult Amonil pentru ca le-am recomandatclientilor sa nu mai intre pe astfel de societati. Cazulcombinatului din Slobozia este acelasi cred cu al combinatuluiSofert de acum cativa ani, unde investitorii au cumparat pana inmomentul in care combinatul a intrat in faliment si nu au mai avutce face cu actiunile. Chiar ieri m-a intrebat un client ce sa facacu titlurile Amonil pe care le detine si i-am spus sa le vanda cattimp mai poate", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.Acesta nu crede ca exista in piata un investitor care sa fieinteresat de activele Amonil. "Mi-e greu sa cred ca vine cineva dinafara si se ofera sa cumpere activele. Probabil ca o parte dintreactionari ar putea sa achizitioneze instalatiile respective. Inorice caz, daca vrei sa atragi investitii din afara, prezinticompania, faci o campanie, nu ceri doar bani", spune Serdean.

Cum au evoluat problemele Amonil

  • Ianuarie 2009: Riverside Development, firma cu actionariatnecunoscut, a achizitionat de la Distrigaz Sud datoriile de 58 mil.lei ale Amonil
  • Iunie 2009: Riverside a transferat creanta catre firma ChemgasHolding din Slobozia, la care are o participatie de 99%.
  • August 2009: Amonil a fost anuntata ca la data de 6 octombrie2009 va avea loc executarea silita a companiei, in vederearecuperarii datoriilor
  • Septembrie 2009: actionarul minoritar Salink a cerut Chemgasamanarea executarii silite in vederea operarii unei majorari decapital pentru plata datoriilor.
  • Octombrie 2009: Chemgas a respins cererea de amanare aexecutarii silite, care are loc astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24