Burse - Fonduri mutuale

Analiştii spun că bursa a încasat deja cam tot ce a fost mai greu

Analiştii spun că bursa a încasat deja cam tot ce a fost mai greu

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

18.11.2011, 00:06 1343

Bursa de la Bucureşti a co­borât uşor, cu 0,6%, pen­tru a patra zi con­se­cutiv, într-o piaţă care a urmat într-un ritm mai lent scă­de­rile burselor externe şi unde volu­me­le de acţiuni tranzacţionate au fost apro­piate de cele din şedinţa precedentă.

Cele mai multe acţiuni au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de miercuri şi au continuat să înregistreze variaţii reduse până la închiderea şedinţei, deşi pieţele vest-europene au scăzut cu până la 2 pro­cente.

"Ca piaţă emergentă, România a încasat deja cam tot ce a fost mai greu, în sensul că din astfel de pieţe se retrag mai întâi banii când criza financiară începe să bântuie. Iar acest lucru s-a resimţit nu doar pe piaţa de capital între 2007 şi 2009, ci şi la nivel macroeconomic printr-o recesiune severă şi prelungită. Astfel, privită în ansamblu, piaţa din România ar trebui să capete treptat o oarecare rezistenţă la evoluţia pieţelor dezvoltate, care poate deveni în timp chiar o decuplare. Decuplarea ar putea fi asemănătoare celei la care am asistat recent între Asia emergentă şi bursele din economiile mature", a declarat Dan Rusu, şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat sesiunea în scădere cu 0,7%. Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu cel mult 1,8% după ce în precedentele două zile au urcat cu până la 14%.

În şedinţele anterioare SIF-urile au crescut susţinute de ordinele de cumpărare plasate de investitorii care au reacţionat la introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei De­putaţilor a proiectului de lege pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5%.

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 16% de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Pro­prietatea (FP) (2 milioane de lei), OMV Petrom (1,7 milioane de lei), SIF Transilvania (1 milion de lei), SIF Banat-Crişana (822.000 de lei) şi SIF Muntenia (772.000 de lei).

"Viitorul aparţine ţărilor emergente, care în frunte cu China, India şi Brazilia, vor depăşi în câţiva ani aportul economiilor mature la PIB-ul global. Noi suntem încă departe de fruntaşe, dar, cu probleme structurale nesemnificative în comparaţie cu coloşii europeni, ne prezentăm ca o oportunitate de investiţii tot mai atractivă pentru marii investitori străini. Aceasta este imaginea de ansamblu în care cred că trebuie să integrăm de acum perspectivele pe termen scurt în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a pieţei locale şi a economiei româneşti", a conchis Rusu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 1,6%.

Scăderea burselor din această săptămână a fost accentuată şi de creşterea randamentelor obligaţiunilor unor ţări din zona euro, care au amplificat temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane.

Un alt factor care a influenţat scăderile joi a fost un avertisment al agenţiei de rating Fitch că perspec­tivele băncilor americane s-ar putea deteriora dacă turbulenţele din zona euro nu vor fi înceta în curând.

De urmărit astăzi

  • Titlurile celor cinci SIF-uri, după ce proiectul de lege privind majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost programat pentru a fi votat în plenul Camerei Deputaţilor în zilele de luni şi marţi, 21 - 22 noiembrie.

  • Acţiunile Armax Gaz Mediaş (ARAX), care a publicat după închiderea şedinţei de ieri rezultatele pe primele nouă luni ale anului. Profitul brut al companiei s-a înjumătăţit la 2,8 mil. lei, iar afacerile au scăzut cu 18%.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale, după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu o scădere uşoară, de 0,5% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici europeni înregistrau scăderi de până la 1,6%. Indicele german DAX pierdea 0,9%, în timp ce bursa din Franţa era pe minus cu 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO