Burse - Fonduri mutuale

Ancuta vrea sa listeze la Sibiu Bursa din Varsovia

Ancuta vrea sa listeze la Sibiu Bursa din Varsovia

Teodor Ancuta, presedintele Sibex

25.08.2008, 18:15 19

Bursa la termen de la Sibiu (Sibex), care intentioneaza sa introduca la inceputul anului viitor tranzactiile cu titluri la vedere, vizeaza atingerea in trei ani de la intrarea pe aceasta piata a unui rulaj zilnic de 30-40 mil. euro, conform presedintelui pietei.
"Avem emitentii nostri care sunt diferiti de cei de la Bursa sau RASDAQ. Vrem sa pornim din primavara cu cel putin 10 emitenti listati. Bursa din Sibiu este prima care se va lista si am primit promisiuni din partea Bursei din Varsovia ca daca ne vom misca destul de repede atat actiunile Sibex, cat si actiunile bursei din Polonia, vor fi listate pe ambele pietei, de la Sibiu si Varsovia", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
El a mai precizat ca emitentii listati la Sibiu provin din domeniul energetic, transporturi, textile si cel financiar si ca daca SIF-urile vor dori sa se listeze la Sibiu acest lucru va fi posibil. Spre comparatie, Bursa de la Bucuresti, piata pe care sunt listate in prezent 67 de companii, a avut anul trecut un rulaj mediu zilnic de 16,6 mil. euro, iar pe parcursul acestui an valoarea medie de tranzactionare s-a redus aproape la jumatate, ajungand la 8,9 mil. euro.
Pe de alta parte, in ultima perioada au existat tot mai multe voci in randul brokerilor care spun ca investitorii s-au saturat sa tranzactioneze aceleasi actiuni ale unor emitenti care sunt listati de foarte multa vreme pe Bursa si asteapta companii noi.
"Cred ca este posibil sa atingem 30-40 mil. euro pentru ca lumea asteapta altceva de la noi, iar costurile de tranzactionare vor fi mai mici", spune Teodor Ancuta.
In vederea intrarii pe piata spot, Bursa din Sibiu a infiintat la finele saptamanii trecute propriul depozitar, care va deveni functional in maxim patru luni, perioada in care conducerea acesteia are nevoie sa obtina autorizatiile necesare demararii activitatii.
Depozitarul va avea un capital social de
12 mil. lei (3,4 mil. euro), impartit in 120.000 de titluri cu o valoare nominala de 100 de lei fiecare.
"Bursa din Sibiu detine 57,75% din capitalul social al noului depozitar. Printre actionari se mai numara SIF Oltenia, SIF Muntenia, SIF Transilvania si SIF Moldova, care au impreuna o participatie de 22,25%, dar si mai multe Societati de Servicii de Investitii Financiare", a adaugat Ancuta.
El a mai precizat ca din cauza intarzierilor privind aprobarile pentru constituirea Depozitarului primite de la CNVM, bancile nu au avut timp sa intre in actionariat, insa acestea vor mai avea ocazia sa participe la majorarile de capital ce vor urma ale acestuia, sau ar putea sa achizitioneze direct o parte din actiunile detinute de Bursa din Sibiu la Depozitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO