Burse - Fonduri mutuale

ANSVM: Fiscul aplica arbitrar impozitul pe Bursa

19.03.2008, 19:36 13

Asociatia Brokerilor (ANSVM) sustine ca mai multe directii teritoriale ale Administratiei Finantelor Publice aplica intr-un mod arbitrar impozitul pe castigurile la Bursa si solicita o decizie a Ministerului Economiei si Finantelor pentru clarificarea situatiei.
Potrivit asociatiei, unele sucursale ale administratiilor fiscale aplica intr-un mod arbitrar prevederile Ordinului MFP 2199/2007 si au emis, la sfarsitul anului 2007 si chiar in 2008, somatii de plata prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului brut obtinut in 2006 din tranzactionarea titlurilor de valoare detinute in portofoliu mai putin de 365 de zile, in conditiile in care legea prevede ca impozitul se plateste pe castigul net anual.
"Numai o interpretare abuziva poate crea un asemenea precedent in materia impozitarii veniturilor, o creditare mascata a statului de catre unii investitori, atata vreme cat prevederile legale aplicabile stabilesc obligatia de plata pentru castigul net anual", sustin reprezentantii Asociatiei Brokerilor.
Reprezentantii ANAF nu au formulat inca o pozitie cu privire la acuzatiile aduse de ANSVM.
Potrivit reglementarilor in vigoare, investitorii au completat, in declaratia de venit, valoarea castigului pentru tot anul din tranzactii cu titluri detinute mai putin de 365 de zile, respectiv dupa deducerea pierderilor din tranzactiile cu titluri din aceasta categorie si, corespunzator, impozitul datorat prin aplicarea procentului de 16% la acest castig calculat, adica beneficiul net si nu brut.
Impozitarea castigurilor din vanzarea actiunilor la Bursa se realizeaza, incepand cu 2006, prin aplicarea a doua cote diferentiate, de 1% pentru detinerile mai vechi de un an si 16% pentru investitorii care tin actiunile mai putin de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO