Burse - Fonduri mutuale

Astăzi începe oferta statului de a vinde pe Bursă 15% din Transelectrica. Ce trebuie să ştie investitorii?

Astăzi începe oferta Transelectrica. Ce trebuie să ştie investitorii?

Autor: Andrei Chirileasa

14.03.2012, 00:07 2487

Preţul minim este cu 12,6% mai mic decât ultimul preţ de pe bursă al titlurilor Transelectrica, de 17,06 lei, iar preţul maxim este cu 12,5% mai mare.

Oferta Transelectrica are două tranşe, una dedicată investitorilor mari care reprezintă 90% din numărul total de acţiuni, şi una dedicată investitorilor mici, de 10% din total. Investitorii de pe tranşa mare trebuie să plaseze ordine de cumpărare de acţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei (115.000 de euro). Ordinele de pe tranşa mică vor fi sub 500.000 de lei.

Investitorii pot subscrie acţiuni la orice preţ din intervalul stabilit (14,9-19,2 lei). Ulterior realizării subscrierii, investitorii îşi pot modifica ordinele pe parcursul ofertei, în sensul creşterii preţului de subscriere sau al modificării numărului de acţiuni, cu condiţia ca valoarea subscrierii să rămână aceeaşi sau să crească. Investitorii nu pot opta pentru reducerea preţului de subscriere după ce au plasat ordinul.

Investitorii vor putea subscrie prin intermediul a 664 de unităţi bancare ale BCR, prin itermediul firmelor de brokeraj Swiss Capital şi Intercapital Invest, care oferă şi posi­bilitatea realizării de subscrieri online, prin inter­mediul plat­for­mei de tranzacţionate k-trade. Pentru a putea primi subscrieri în oferta Trans­elec­trica, celelalte firme de brokeraj va trebui să încheie un angajament de asumare a con­diţiilor de derulare a ofertei cu managerul sindicatului de inter­mediere, care este BCR. Subscrierile se pot realiza în fiecare zi în intervalul

9:30 - 17:00. Ultima zi în care se mai pot depune ordine de cumpărare este 27 martie.

După închiderea ofertei, inter­mediarii vor stabili preţul final şi vor realiza alocarea acţiunilor pe baza ordinelor primite pe fiecare tranşă. Preţurile pe cele două tranşe pot fi diferite. Astfel, dacă interesul pe tranşa in­vesti­torilor mari va fi mai ridicat, preţul de pe această tranşă ar putea fi mai mare decât pe tranşa micilor in­vestitori.

Acţiunile se vor aloca în funcţie de preţul de subscriere şi pro-rata. De exemplu, presupunând că o tranşă ar avea 1.000 de acţiuni, iar la final ar fi ordine pentru 100 de acţiuni la 19 lei, 400 de acţiuni la 18 lei, 1.000 de acţiuni la 17 lei şi 500 de acţiuni la 16 lei, preţul final va fi de 17 lei (deoarece la 19 lei şi 18 lei nu este subscrisă toată tranşa). Cei care au subscris la 19 lei şi 18 lei vor primi toate acţiunile, respectiv 500 de acţiuni, iar restul de 500 de acţiuni se vor împărţi pro-rata celor care au subscris la 17 lei, adică fiecare investitor va primi o acţiune pentru două acţiuni subscrise. Cei care au subscris la 16 lei nu vor primi nicio acţiune. Alocarea se va realiza prin sistemul bursei.

Pentru închiderea cu succes a ofertei este nevoie ca investitorii să cumpere minimum 70% din acţiunile scoase la vânzare de stat. În cazul în care toate acţiunile vor fi vândute, statul ar încasa între 37,5 şi 48,3 milioane de euro.

Consorţiul de intermediere condus de BCR, din care mai fac parte Intercapital Invest şi Swiss Capital, va încasa 1,97% din valoarea acţiunilor subscrise, comisionul putând ajunge la aproape 1 mil. euro în cazul în care toate acţiunile vor fi vândute la preţul maxim. Din acest comision, intermediarul va plăti onorariile avocaţilor de la NNDKP (Nestor), care i-au oferit consultanţă juridică consorţiului, şi ale consultan­tului financiar BDO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO