Burse - Fonduri mutuale

Aurul, refugiu din calea conflictului din Ucraina

Aurul, refugiu din calea conflictului din Ucraina

Autor: Roxana Pricop

22.07.2014, 00:04 415

Cotaţia aurului a câştigat 1% în doar trei zile, până la 1.314 dolari/uncie pe bursa de la Londra, din cauza temerilor investitorilor privind implicaţiile conflictului dintre Ucraina şi Rusia.

Aurul este considerat un activ-refugiu, folosit de investitori pentru a-şi reduce sau pentru a se proteja de pierderile din pieţele de acţiuni. Vestea că un avion al companiei Malaysian Airlines s-a prăbuşit în estul Ucrainei din cauza unui atac terorist din partea separatiştilor pro-ruşi a alimentat un avans de 1,7% al cotaţiei aurului în şedinţa de joi 17 iulie, până la o cotaţie de peste 1.300 de dolari/uncie. Ascensiunea cotaţiei metalului galben a continuat şi în şedinţele următoare. Astfel că ieri aurul se tranzacţiona la o cotaţie de 1.314 dolari/uncie. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame.

La Bucureşti, BNR a stabilit un curs de 138,8491 lei/gram, cu 1,6% mai mare faţă de referinţa de miercuri 16 iulie, înainte de escaladarea conflictului din Ucraina.

Evoluţia aurului din acest an are loc după un an 2013 extrem de slab pentru metalul galben, care a raportat o scădere de 27% a cotaţiei. Prăbuşirea cotaţiei aurului de anul trecut, care a pus astfel capăt unui raliu care a durat 12 ani consecutivi, a fost cauzată de vânzările făcute de investitorii internaţionali care s-au temut că era stimulilor financiari pompaţi de banca centrală americană Fed se apropie de sfârşit, dar şi de transferul banilor pe pieţele de acţiuni aflate la maxime istorice în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO