Burse - Fonduri mutuale

Aurul, tot mai aproape de 1.000 de dolari/uncia

Aurul, tot mai aproape de 1.000 de dolari/uncia

Autor: Roxana Pricop

21.07.2015, 00:01 854

Cotaţia metalului galben a scăzut ieri cu 2,3% pe bursa de la Londra, până la o cotaţie de 1.105 dolari/uncia, minimul ultimilor cinci ani, în contextul apropierii termenului la care banca centrală a SUA - Fed - va face prima creştere a dobânzii de referinţă din ultimul deceniu, dar şi al dezvăluirii de către China a valorii rezervelor de aur pe care le deţine, sub aşteptările investitorilor. Faţă de începutul anului, aurul este mai ieftin cu peste 7%, potrivit cotaţiilor de pe bursa de la Londra.

La Bucureşti, Banca Naţională a României (BNR) a cotat ieri gramul de aur la un preţ de 146,15 lei, în scădere cu 3,3% faţă de începutul lunii. Însă, raportat la începutul anului, gramul de aur este mai scump cu circa 1,3% în lei. Diferenţa dintre scăderea de 7% raportată de uncia de aur în dolari şi avansul de 1,3% raportat în lei pe gram de aur se explică prin faptul că dolarul s-a apreciat cu circa 6% faţă de leu în acest an.

În discursul pe care l-a ţinut miercuri, 15 iulie, preşedintele Rezervei Federale americane Janet Yellen a dat de înţeles investitorilor că nu există evenimente care să împiedice majorarea dobânzilor în acest an. Aşteptările analiştilor sunt că majorarea dobânzilor ar putea începe în septembrie. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO