Burse - Fonduri mutuale

Austriecii ar putea fi obligaţi să dea 10 mil. € pentru 50% din SCTB

19.07.2010, 23:01 103

Fondul Austriac Donau Finanz, care a cumpărat în aprilie unpachet de 50% din acţiunile firmei de construcţii SCT Bucureşti(SCTB) de la Horia Simu, ar putea fi obligat să lanseze o ofertă depreluare în valoare de 44 mil. lei (peste 10 mil. euro) pentrurestul de 50% din acţiuni, adică de opt ori mai mult decât auplătit pentru pachetul majoritar.

Austriecii au cumpărat prin intermediul vehiculului DO-FISouth-East Holding GmbH 50% din acţiunile SCTB de la firma CCCF,aflată în insolvenţă. CCCF este controlată de Horia Simu -proprietarul producătorului de cupru Cuprom, de asemenea aflat îninsolvenţă.

Preţul plătit de austrieci a fost de 2,65 lei/acţiune, cu 33%sub cel mai mic preţ înregistrat în piaţă în ultimul an, de 4lei/acţiune. Ei au plătit 5,19 mil. lei (1,23 mil. euro) pentru aprelua controlul SCTB, companie care în 2009 a avut afaceri de105,7 mil. lei (25 mil. euro) şi un profit net de 1,3 mil. lei(306.000 de euro).

Ei sunt obligaţi, conform legislaţiei, să lanseze o ofertăpublică de preluare pentru restul de acţiuni. CNVM a decissăptămâna trecută ca preţul de ofertă să fie stabilit de unevaluator independent pe baza ultimelor situaţii financiare. CNVM aluat în calcul şi faptul că valoarea activului net unitar alcompaniei era la finele anului trecut de 22,78 lei/acţiune. Avândîn vedere că preţul din oferta de preluare trebuie să fie cel puţinegal cu valoarea activului net unitar, regula fiind aplicată strictde CNVM în oferta RRC, Donau Finanz ar fi obligată să ofere minimum44 mil. lei pentru restul de 50% din acţiuni.

Principalul câştigător ar putea fi Sorin Apostol, directorulgeneral al firmei de brokeraj KBC Securities, care a cumpărat odatăcu austriecii un pachet de 12,2% din acţiunile SCTB la acelaşipreţ, de 2,65 lei/acţiune. KBC Securities a intermediat intrareaDonau Finanz în acţionariatul SCTB şi ar putea intermedia şi ofertade preluare.

Acţiunile SCTB s-au tranzacţionat ieri la preţul de 6,3 lei,capitalizarea companiei fiind de 24,7 mil. lei (5,85 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO