Burse - Fonduri mutuale

Austriecii de la Raiffeisen scot artileria grea de fonduri de investitii

Austriecii de la Raiffeisen scot artileria grea de fonduri de investitii

Click pentru imaginea intreaga

05.09.2007, 18:52 24

Grupul financiar bancar Raiffeisen a adus pe piata in ultimele sase luni nu mai putin de 13 fonduri de investitii, doua romanesti si 11 internationale cu plasamente pe pietele de obligatiuni si actiuni. In incercarea de a obtine o gama cat mai diversificata de produse investitionale, austriecii de la Raiffeisen nu se tem de o incapacitate a pietei de a absorbi fondurile de investitii nou-lansate.
"Cele 11 fonduri de investitii internationale aduse de Raiffeisen Capital Management din Austria sunt produse complementare fondurilor de investitii nationale administrate de Raiffeisen Asset Management in Romania. Eu insumi investesc la 20 de fonduri de investitii, pentru ca diversificarea plasamentelor aduce o diminuare a riscului", spune Mathias Bauer, directorul executiv al Raiffeisen Asset Management.
Inregistrate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe 17 mai, cele 11 fonduri Raiffeisen de investitii internationale vor fi administrate de Raiffeisen Capital Management din Austria, distributia unitatilor de fond avand loc prin unitatile Raiffeisen Bank si Raiffeisen Exclusive. La sfarsitul lunii august, fondurile deschise de investitii Raiffeisen Romania Actiuni si Raiffeisen Confort au primi avizul de functionare de la CNVM.
Investitia minima la cele 11 fonduri de investitii internationale este de 30 de euro, randamentul pe un an in euro estimat de directorul executiv al RCM fiind cuprins intre 7% si 10%. In comparatie, fondurile de actiuni romanesti au adus in ultimul an randamente cuprinse intre 30% si 74%, insa si riscurile asociate acestora sunt mai mari din cauza expunerii pe o singura piata.
"Fondurile Raiffeisen de investitii internationale sunt produse de investitii paneuropene si mai putin fonduri care investesc pe o singura piata de capital. Adesea investitorii intreaba care este cea mai profitabila companie de masini din Europa si mai putin care piata europeana de capital a evoluat cel mai bine", spune Bauer.
Perspectiva aderarii la zona euro face ca investitiile in moneda europeana sa intre tot mai mult in aria de interes a investitorilor romani, este de parere reprezentantul Raiffeisen Capital Management.
"Sporirea orientarii catre moneda europeana si aderarea la zona euro indreapta investitorii locali spre produse investitionale denominate in euro", continua Bauer.
Cinci dintre cele 11 fonduri de investitii internationale fac plasamente pe pietele de actiuni de pe pietele mature si emergente din Europa, in timp ce alte cinci fonduri de investitii fac plasamente in obligatiuni corporatiste, industriale si de stat de pe pietele europene si americana.
Raiffeisen Capital Management (RCM ) administreaza in Austria active in valoare de 45 de miliarde de euro si o cota de piata de 23,4%, situandu-se pe prima pozitie in industria fondurilor de investitii din Austria.
"In estul Europei au fost investite pana in prezent 518 milioane de euro in fondurile RCM. In Romania sectorul de fonduri este inca la inceput, insa potentialul este enorm", spune Bauer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO