Burse - Fonduri mutuale

Bancile de investitii tranzactioneaza actiuni romanesti pe piete paralele cu BVB

Bancile de investitii tranzactioneaza actiuni romanesti pe piete paralele cu BVB

Click pentru imaginea intreaga

07.05.2008, 15:40 86

In afara BVB, cunoscuta pana nu demult drept singurul loc unde se pot cumpara sau vinde actiuni ca Petrom, BRD sau Banca Transilvania, au loc in prezent tranzactii lunare de cel putin cateva milioane de euro.
Valoarea tranzactiilor Bursei de Valori a scazut puternic anul acesta, scadere pusa pe seama crizei de pe pietele financiare internationale, pe pietele paralele, valoarea tranzactiilor cu actiuni romanesti pare insa sa fie in crestere. Realizarea de tranzactii in afara Bursei cu actiuni listate, inclusiv cu actiuni romanesti au loc in afara burselor de mai multi ani, insa acestea au fost reglementate si au inceput sa capete amploare de la finalul anului trecut, afirma experti din piata.
Noile reglementari ale pietelor financiare din Uniunea Europeana intrate in vigoare la 1 noiembrie 2007, cunoscute ca directiva MiFID permit bancilor si caselor de brokeraj sa "internalizeze" tranzactiile, adica sa opereze o tranzactie intre un cumparator si un vanzator fara ca aceasta operatiune sa "treaca" printr-o bursa.
Brokerii activi la Bursa de la Bucuresti nu au realizat deocamdata tranzactii "interne", conform informatiilor existente pe piata, insa bancile straine opereaza astfel de tranzactii.
Luna trecuta, doar bancile "austriece" au realizat in afara pietei bursiere tranzactii in valoare de cel putin patru milioane de euro, conform datelor raportate de acestea bursei din Viena.
"Bursa din Viena opereaza un sistem informatic care ofera bancilor posibilitatea de a face publice tranzactiile OTC (n. red. over-the-counter - tranzactii in afara bursei). Unul din principalele avantaje ale acestui sistem este faptul ca bancile isi pot indeplini obligatii de raportare, fara a-si face publica identitatea. Circa 70% din operatorii de pe piata austriaca - aproape toate bancile importante - folosesc acest sistem informatic", a declarat un purtator de cuvant al Bursei din Viena. Sistemul informatic de raportare a tranzactiilor de pe pietele OTC din Austria a intrat in functiune in luna noiembrie a anului trecut, odata cu intrarea in vigoare a directivei MiFID.
Tranzactiile realizate pe piata austriaca ar putea fi insa doar varful aisbergului in conditiile in care si pe pietele financiare din Londra, de departe cele mai mari din Europa, se realizeaza astfel de tranzactii cu actiuni romanesti, conform CNVM. Reprezentantii London Stock Exchange, unde bancile de investitii londoneze ar trebui sa raporteze tranzactiile in afara pietei nu au oferit, la solicitarea ZF, informatii privind tranzactiile cu actiuni romanesti de la Londra.
Morgan Stanley, cea mai activa banca internationala de investitii activa pe piata locala a refuzat, de asemenea, sa faca orice fel de comentariu in privinta unor posibile tranzactii interne cu actiuni romanesti. "Politica noastra este de a nu face niciun comentariu asupra activitatii de tranzactionare", a spus un reprezentant al bancii.
Tranzactii cu actiuni romanesti in afara Bursei de Valori se realizeaza in Austria de mai mult timp, conform unor surse apropiate pietei financiare din aceasta tara. Raportarea acestora catre o piata reglementata a devenit insa obligatorie de-abia odata cu adoptarea de la 1 noiembrie a noilor reguli pe pietele financiare din Uniunea Europeana. Scopul declarat al reglementarii tranzactiilor din afara burselor este cresterea competitiei intre pietele financiare si scaderea costurilor de tranzactionare.
"Tranzactiile in afara pietei sunt permise de MiFID si trebuie privite cu atentie, desi din datele pe care le avem ele nu sunt semnificative. Trebuie sa oferim conditii similare de tranzactionare cu cele pe care investitorii le pot gasi pe alte piete, iar aici este vorba atat de orarul de tranzactionare, cat si de costuri", spune Stere Farmache, presedintele BVB. "Mecanismele Bursei de Valori ofera investitorilor piata Deal, pe care fiecare investitor isi alege contrapartea, la fel cum se intampla in cadrul tranzactiilor din afara pietei bursiere. In plus, pe piata Deal investitorii au la dispozitie mecansimele de compensare-decontare utilizate de BVB, a caror eficienta a fost demonstrata de-a lungul timpului", a adaugat Farmache.
Directiva MiFID, care reglementeaza aceste tipuri de operatiuni si care a generat foarte multe controverse pe pietele financiare europene, prevede ca brokerii care "internalizeaza" tranzactiile trebuie sa ofere clientilor cele mai bune conditii de executie, ceea ce inseamna in principiu ca acestea nu pot fi realizate la preturi mai dezavantajoase decat cele de pe Bursa.
Cvasitotalitatea tranzactiilor cu actiuni romanesti publicate de bursa din Viena au fost raportate ori inainte de deschiderea pietei de la Bucuresti ori dupa inchiderea acesteia, cand pe Bursa ordinele nu puteau fi executate.
Tranzactiile raportate la bursa din Viena s-au realizat la preturi similare cu cele existente pe piata de la Bucuresti sau in ton cu evolutia acestora. Pe 21 aprilie, de exemplu, actiunile Petrom au crescut puternic la BVB, de la 0,455 la 0,468 lei/actiune, iar tendinta a continuat pe piata paralela de la Viena, unde s-a transferat un pachet de un milion de actiuni la 0,470 lei/actiune, peste maximul de pe piata de la Bucuresti, insa si dupa inchiderea acesteia. Tendinta de crestere a continuat si a doua zi la Bursa de Valori.
Decizia Bursei de a prelungi orarul de tranzactionare cu doua ore pana la 16.30 incepand din luna iunie ar putea reduce tranzactiile realizate de bancile straine in afara pietei de la Bucuresti, acestea fiind obligate sa compare preturile si lichiditatea de pe piata "interna" cu cele de la Bucuresti si pentru ordinele primite dupa-amiaza. Bursa ar putea, de asemenea, lua decizia de a reduce cu 5% sau 10% comisioanele de tranzactionare in conditiile scaderii lichiditatii de pe piata din ultimele luni.
Desi tranzactiile din afara Bursei presupun, teoretic, schimbul dreptului de proprietate asupra unor titluri financiare, schimbarea proprietarului nu apare deocamdata in registrul actionarilor companiilor respective, operat de Depozitarul Central. Astfel, proprietarii reali ai actiunilor apar probabil doar in serverele bancilor care opereaza tranzactiile interne.
"Codul Depozitarului nu permite deocamdata astfel de transferuri. Am redactat reglementarile pentru astfel de operatiuni, dar acestea nu au intrat inca in vigoare. Nu am operat niciun transfer de proprietate pentru tranzactii realizate in afara Bursei si nici nu s-a solicitat vreun astfel de transfer", spune Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.
Tranzactiile realizate pe piete paralele cu Bursa au fost raportate, conform reglementarilor de la nivelul UE, autoritatii de supraveghere a pietei locale de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Aceasta nu a furnizat insa, la cererea ZF, date privind amploarea tranzactiilor de care are cunostinta.
"Directiva nr. 39/2004 privind pietele de instrumente financiare (MiFID) prevede posibilitatea efectuarii de tranzactii cu instrumente financiare si in afara pietelor reglementate dintr-un stat membru. Raportarea acestor tranzactii se face catre autoritatile competente cat mai curand posibil si nu mai tarziu de sfarsitul urmatoarei zi lucratoare.
De asemenea, aceste informatii trebuie sa fie primite si de autoritatea competenta a pietei relevante in termeni de lichiditate pentru respectivul instrument. Aceste dispozitii au fost transpuse prin art. 149 si 150 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 32/2006 privind serviciile de investitii financiare. CNVM a primit in conformitate cu prevederile Directivei MiFID, raportari de la alte autoritati competente din statele membre (de exemplu Austria, Marea Britanie) privind tranzactii cu actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti. Aceste tranzactii au fost raportate ca fiind efectuate in afara pietei - OTC - de catre clienti straini ai intermediarilor din Romania care au efectuat tranzactii pe piata reglementata din Romania", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Victor Stanila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO