Burse - Fonduri mutuale

Banii, mai repede în cont pentru tranzacţii de minimum 50.000 de euro

Banii, mai repede în cont pentru tranzacţii de minimum...

Autor: Roxana Pricop

10.07.2015, 00:03 365

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) şi Depozitarul Central au introdus începând de azi, (10 iulie), posibilitatea decontării pe bază brută pentru tranzacţiile negociate de tip „deal“, cu ter­men de decontare în aceeaşi zi, peste o zi sau peste două zile.

Tranzacţiile speciale de tip „deal“, cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al bursei. Acestea sunt accesate în principal de investitorii instituţionali locali şi străini, precum fondurile de investiţii, fondurile de pensii private. Pentru acţiunile Fondului Proprietatea, pragul minim pentru o tranzacţie „deal“ este de 1,1 milioane de lei (250.000 de euro), la OMV Petrom pragul minim este de 223.000 de lei, la Electrica şi Romgaz pragul minim este de 445.000 de lei, iar la BRD şi Banca Transilvania de 223.000 de lei (50.000 de euro).

„Pentru tranzacţii mari, precum cele „deal“, poate fi im­portant pentru cumpărător să intre rapid în posesia acţiunilor sale şi pentru vânzător să obţină banii corespunzători“, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Decontarea pe bază brută completează mecanismul decontării pe baza netă cu termen de decontare Tplus2 valabilă pentru tranzacţiile de valori mai mici. 

„Prin decontarea pe bază brută, investitorul care vinde un pachet de acţiuni pe piaţa „deal“ îşi poate primi mai repede banii în cont dacă, de cealaltă parte, există un cumpărător care este disponibil să îi plătească mai repede acţiunile. Dacă nu există o contraparte pentru respectivul vânzător, atunci tranzacţia „deal“ se face ca până acum prin decontare netă“, a spus Valerian Ionescu, director de tranzacţionare la BCR.

Decontările pe bază brută sunt acele decontări care se realizează tranzacţie cu tranzacţie, astfel transferurile sunt finalizate pentru fiecare client sau pentru fiecare tranzacţie. Prin contrast, decontările pe bază netă presupun plata doar a soldului net debitor sau încasarea doar a soldului net creditor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO