• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
Burse - Fonduri mutuale

Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale fondurilor de pensii

Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele...

Autor: Eduard Ivanovici

31.05.2023, 11:27 1180

Gigantul energetic Hidroelectrica priveşte în prezent către fonduri de pensii cu 22 miliarde de dolari active pe măsură ce se pregăteşte să realizeze una dintre cele mai mari listări ale unei companii europene de energie regenerabilă, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Hidroelectrica a captat interesul fondurilor Pilon II pentru oferta publică iniţială (IPO), estimată a se realiza la începutul verii, în cadrul căreia ar putea strânge circa două miliarde de euro. Compania ia în calcul distribuirea unui dividend cu un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărători, spun sursele agenţiei de ştiri.

Vânzarea de acţiuni ar putea atrage un miliard de euro din partea fondurilor locale de pensii, estimează Mihai Bratfalean, equity portofolio manager, divizia din România a asiguratorului olandez Aegon. Având în vedere că Hidroelectrica va avea o pondere mare în indicele BET – de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti – mulţi investitori şi-ar putea umfla ordinele pentru a se asigura că obţin suficiente acţiuni, continuă Bratfalean.

IPO-ul companiei de stat ar putea începe la jumătatea lui iunie şi s-ar putea finaliza până la finele lunii. Oferta va fi compusă din acţiuni vândute de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investment, deţinând 20% din capitalul social al Hidroelectrica.

Tranzacţia s-ar putea solda cu cel mai mare IPO din istoria pieţei româneşti de capital şi s-ar plasa lângă cele mai mari listări din Europa de Est. De la începutul anului, companiile au strâns 1,2 miliarde de dolari prin IPO-uri în Europa de Est, cu 85% mai mult decât perioada similară din 2022, an în care pieţele au fost afectate de războiul din Ucraina şi consecinţele lui economice, arată datele Bloomberg.

Hidroelectrica este o listare de referinţă „dintr-o multitudine de motive” şi are potenţialul de a alimenta interesul investitorilor din ţară, spune Attila Gyurcsik, CEO al administratorului de investiţii Accorde Fund Management, care estimează că societatea ar urma să reprezinte circa 10% din benchmark-ul BET.

„Compania are tot ce face un producător de energie atractiv în ziua de astăzi. Nu s-a mai întâmplat niciodată să vedem o listare de o asemenea magnitudine într-o piaţă de frontieră. (Oferta – n.r.) va pune piaţa de capital din România pe harta globală a acţiunilor”, adaugă Attila Gyurcsik.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9675
Diferență: -0,0644
Ieri: 4.9707
Azi: 4.6709
Diferență: 0,1522
Ieri: 4.6638
Azi: 5.7134
Diferență: -0,3401
Ieri: 5.7329
Azi: 5.1538
Diferență: -0,0543
Ieri: 5.1566