Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Nu imprumutul de la FMI, ci factorii externi influenteaza Bursa

Brokerii: Nu imprumutul de la FMI, ci factorii externi influenteaza Bursa
10.03.2009, 17:16 46

Brokerii sunt de parere ca un viitor acord cu Fondul Monetar International se va resimti in piata, printr-un aport de incredere a investitorilor in piata de capital din Romania, insa nu cred ca va genera o crestere semnificativa. Principalii factori de crestere raman evolutiile externe si managementul companiilor listate.

"Nu poti pune cresterea de azi (ieri n.r.) pe seama anuntului unui imprumut de la FMI. O astfel de intelegere aduce reguli stricte la nivel macroeconomic care nu mai permit derapaje bugetare, prin caracterele sale restrictive. Imprumutul genereaza lichiditati pentru stat si aduce clasa politica in sfera responsabilitatii. Toate acestea aduc o usoara incredere printre investitori, pentru ca tot nu se cunoaste dimensiunea exacta a crizei in Romania. Factorul de crestere ramane evolutia pietelor externe, iar o stabilizare a lor va genera intr-un timp relativ scurt si o stabilizare a pietei locale si este posibil sa asistam la o revenire mai rapida a pietei locale decat a celor externe", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities.
Principalele piete europene au inregistrat cresteri semnificative, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele paneuropean Euro Stoxx 50, care a urcat cu 3,5%. Indicele german DAX a urcat cu 3,2%, in vreme ce indicele francez CAC 40 si cel britanic FTSE 100 au consemant avansuri medii de 2,5%.
Pe piata locala, SIF-urile au marcat cele mai mari cresteri din piata, cel mai mare avans la categoria societatilor financiare fiind inregistrat de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu aproape 9%, la 0,505 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), cu 8%, SIF Moldova (SIF 2), cu 6% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 5%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai redusa crestere din sedinta de ieri, de 4%, pana la pretul de 0,23 lei/actiune.
In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cel mai mare avans, de 5,2%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au consemnat o apreciere de 1,7%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat evolutii pozitive, urcand la preturile de 8,6 lei/actiune si respectiv 106,1 lei/actiune.
Evolutiile pe plus ale companiilor energetice au urcat indicele de profil BET-NG cu 2%, peste nivelul de 316 puncte. Si Octavian Molnar, directorul executiv al firmei aradene de brokeraj IFB Finwest, este de parere ca un eventual acrod pentru un imprumut reprezinta un factor pozitiv pentru piata locala de capital, insa modul in care conducerea companiilor va gestiona perioada imediat urmatoare reprezinta factorul principal de evolutie a pretului.
"Un imprumut cu FMI va atrage atentia investitorilor straini in principal in piata locala de capital, iar acest lucru reprezinta un plus pentru aceasta. Cu toate acestea nu ma astept la o crestere semnificativa a pietei. In ultimele sedinte am avut parte de o stabilizare a pietei. Cei care intra acum in piata urmaresc strategii de buy and hold, pentru ca preturile la care s-a ajuns sunt prea mici ca sa mai vinzi", a declarat Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO