Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera la o saptamana mai linistita

03.04.2006, 00:00 18

Brokerii cred ca dupa fluctuatiile puternice de saptamana trecuta, evolutia Bursei in aceasta saptamana va fi dominata de oscilatii usoare, pe volume scazute.

Bursa a incheiat saptamana si totodata luna trecuta cu o scadere extrem de usoara pentru indicele de referinta BET si cu un avans de 1% pentru indicele BET-FI. Cei doi indici au pierdut luna trecuta intre 6,5-8,5%, scaderea mai mare apartinand indicelui BET, acesta mai consemnand totusi o crestere de aproape 14% de la inceputul anului, spre deosebire de BET-FI care s-a depreciat cu 3% fata de valoarea de la finalul lui 2005.

Pentru perioada imediat urmatoare, brokerii nu se asteapta la miscari importante pe piata si in nici un caz la reluarea trendului ascendent al Bursei.

"Piata va continua sa aiba fluctuatii mici pe volume relativ modeste", considera Olimpiu Blajut, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Swiss Capital. Chiar daca SIF-urile au inregistrat cresteri in ultimele sedinte, brokerii cred ca la fel ca in cazul Bursei in ansamblu, evolutia lor va alterna zilele cu cresteri usoare cu cele de scaderi de o amplitudine similara.

In acelasi timp, intre brokerii care lucreaza mai ales cu clienti straini, parerile difera in ceea ce priveste atitudinea pe care o vor adopta fondurile de inves-titii straine, unii spunand ca acesti investitori isi vor mentine pozitiile de asteptare, iar altii ca vor continua sa cumpere.

"In conditiile in care SIF-urile sunt tranzactionate cu un discount de 40-50% fata de valoarea activului net unitar calculata si cu pretul platit pe BCR, aceste actiuni sunt foarte atractive pentru fondurile de investitii straine care vor continua sa cumpere in ciuda acelei legi. Atata vreme cat nu vor ajunge in pozitii semnificative in cazul SIF-urilor, acesti investitori nu au de ce sa se teama", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank.

"La noi au venit si clienti noi care si-au exprimat intentia de a cumpara pe SIF-uri. Si se va cumpara in continuare din doua motive, primul dintre ele fiind legat de faptul ca actiunile sunt ieftine prin prisma activului net contabil, in timp ce al doilea motiv consta practic intr-o chestie de bun-simt si de legalitate, anume este imposibil ca legea respectiva sa ramana in picioare in forma actuala. Cu siguranta se vor gasi investitori care sa atace legea in instanta si au mai fost cazuri in care statul roman a pierdut", a adaugat Floroiu.



Actiunile BRD au suferit o noua scadere vineri, evolutia lor inregistrand astfel doua zile de scaderi consecutive dupa raportarea rezultatelor pe 2005. Pretul titlurilor a mai pierdut 1,7%, inchizand ziua la 17 lei/actiune. "Rezultatele BRD au fost foarte bune, dar tinand cont ca ultimul trimestru din 2005 a fost mai slab decat celelalte trei si a coborat cresterea profitului la 60% pentru tot anul dupa un avans de 80% in primele noua luni, acest lucru a generat un disconfort in piata si a determinat unii investitori sa vanda", spune Laurentiu Floroiu. El a spus totodata ca mai ales in circumstantele actuale ale pietei, "nu o sa mai vedem asa repede BRD la 20 lei/actiune".



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au urcat vineri pana la un maxim de 0,0912 lei/actiune, cu mai mult de 1% fata de ultimul pret de joi. Inchiderea s-a facut usor mai jos. In pofida revenirilor recente, brokerii considera ca actiunile nu vor reusi sa se mentina pe o tendinta de crestere in perioada imediat urmatoare, perspectiva unui proces care-l va implica pe actionarul majoritar al grupului Rompetrol si care se va intinde pe o perioada mai lunga de timp, urmand sa tina deoparte mai ales fondurile de investitii straine care dau tonul la cresteri. Valoarea tranzactiilor realizate in ultima sedinta a saptamanii trecute cu actiunile Petromidia a fost de 5,1 mil. lei (1,4 mil. euro).



Titlurile SIF Oltenia s-au aflat printre castigatoarele sedintei de vineri, cu un plus de 2% la nivelul pretului de inchidere. Lichiditatea a scazut insa fata de ziua precedenta, situatie care a caracterizat de altfel situatia si celorlalte SIF-uri. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni a insumat 2,5 milioane de lei (0,7 milioane de euro). Nici una dintre SIF-uri nu a reusit de altfel sa realizeze un rulaj de cel putin un milion de euro. Chiar daca unii dintre brokerii care lucreaza mai ales cu clienti straini spun ca acestia au avut in general pozitii de asteptare in ultima perioada, altii explica volumele mai reduse din ultimele sedinte prin oferta mai scazuta si nu printr-o absenta a interesului strainilor de a cumpara.



Actiunile Azomures au inregistrat o noua apreciere importanta, pe fondul informatiilor privind reluarea activitatii combinatului la capacitate normala. Cursul titlurilor a mai castigat vineri alte 7%, dupa ce in ziua precedenta sarise cu 11%. Pretul acestor actiuni a urcat pe parcursul sedintei chiar foarte aproape de pragul de 0,25 lei/actiune, ulterior vanzarile realizate mai ales de speculatori coborand pretul pana la inchidere la 0,241 lei/actiune. Azomures a anuntat joi ca a chemat inapoi angajatii la lucru, indicand ca sunt sanse mari ca societatea sa ajunga, din nou, la o intelegere in legatura cu pretul la care-i va fi livrat gazul metan.



Titlurile Electroputere au urcat cu aproape maximul admis pentru o zi de tranzactionare, cresterea puternica venind mai ales in ultima parte a sedintei. La inchidere, actiunile au fost cotate la 0,295 lei/actiune, pretul maxim al zilei, presiunea de la cumparare fiind insotita si de o crestere a volumelor. Practic, la finalul sedintei nu mai exista nici un ordin de vanzare. Valoarea tranzactiilor a fost de 0,12 milioane de lei (0,034 milioane de euro), o lichiditate buna pentru acest emitent si de altfel cu mult peste rulajele care se faceau de regula pe Electroputere. De regula, evolutia acestor actiuni a fost strans legata de anunturile privind modul in care decurge procesul de privatizare a societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO