Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera sa-si mai traga sufletul dupa agitatia din ultimul timp

23.01.2006, 19:05 16

Brokerii se asteapta pentru aceasta saptamana la o stabilizare a pietei dupa evolutia agitata din ultima perioada. Actiunile SIF au aratat de altfel de vineri ca investitorii au inceput sa ia pozitii de expectativa pe aceste titluri, piata fiind urcata in ultima sedinta a saptamanii trecute in special de actiunile companiilor petroliere si de titluri din esalonul al doilea.

"In perioada imediat urmatoare, cred ca vom asista la o stabilizare a preturilor, chiar cu noi usoare reveniri, care sa apropie cursurile de maximele atinse de la inceputul anului", a precizat Rares Nilas, directorul BT Securities.

Tranzactii mai mari s-au facut in sedinta de vineri doar cu actiunile Petrom, care au realizat un rulaj de peste opt milioane de lei (2,2 milioane de euro). Evolutia puternic ascendenta a actiunilor este datorata de altfel, spun brokerii, tranzactiilor facute de fondurile de investitii straine care cumpara pe acest emitent.

"E foarte greu de facut o estimare a pretului corect la Petrom. Noi aveam stabilit un target price pentru finalul acestui an la 0,6 lei/actiune, care in mod evident a fost depasit deja. Ultimele stiri care au venit din partea companiei nu sunt de natura, in opinia noastra, sa sustina o ridicare a acelei estimari. Actiunile Petrom cresc pentru ca principalii cumparatorii sunt fondurile straine, care s-au intins dupa pachete si sunt dispusi sa plateasca un bonus de pret pentru a-i determina pe vanzatori sa iasa cu pachete mai mari la vanzare. Abordarea din prezent de pe piata de a cumpara pe preturi in crestere si pe volume ridicate este clar specifica fondurilor de investitii. Iar acest gen de investitori cumpara pe termene medii si lungi, nu pe termene scurte", spune Nilas.

Saptamana aceasta urmeaza sa fie facut public si contractul de privatizare al BCR, element cu influenta directa si asupra evolutiei actiunilor SIF.

"Informatiile venite din partea investitorului Catalin Chelu au fost de natura sa introduca o stare de incertitudine in piata, care acum asteapta o confirmare oficiala, iar in acest sens contractul de privatizare al BCR este foarte important", a precizat Nilas.

Chiar daca unii brokeri se asteapta ca piata sa intre pe o corectie puternica pe finalul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie, altii spun ca deocamdata nu sunt motive fundamentale care sa determine investitorii sa inceapa mai puternic sa-si marcheze profiturile. "Pe moment, recomandarea mea e hold, nu sell", spune Rares Nilas.



Actiunile Petrom au stabilit un nou record de pret la 0,625 lei/actiune, in urma unei cresteri importante de peste 3%. Brokerii spun ca informatiile privind preluarea retelei de benzinarii a OMV din Romania, Bulgaria si Serbia erau de asteptat ca mai degraba sa determine o scadere pe termen scurt a actiunilor, in conditiile in care aceste tranzactii inseamna o iesire de capital din companie, iar profiturile pe care le-ar putea obtine societatea in urmatorii 1-2 ani in urma acestei miscari nu pot fi extraordinare. "In plus, retelele acestea de benzinarii vor opera in continuare sub sigla OMV, deci nu se poate spune ca preluarea lor va determina si ridicarea brandului Petrom", spune Rares Nilas.



Titlurile SIF Moldova au inchis sedinta de vineri pe stagnare la nivelul pretului de 2,53 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a inregistrat o scadere importanta fata de sedinta precedenta, tranzactiile derulate vineri cu aceste titluri insumand 3,7 milioane de lei (peste 1 milion de euro). Unii dintre brokeri spun ca SIF-urile ar putea in aceasta saptamana sa se stabilizeze in jurul preturilor actuale, fiind posibile si alte noi cresteri usoare, dar altii nu exclud ca titlurile sa aiba o volatilitate ridicata, din cauza investitorilor care vor incerca sa speculeze in preajma momentului in care va fi facut public contractul de privatizare al BCR.



Actiunile Compa Sibiu au urcat cu 2%, revenind la pretul de 2,3 lei/actiune, de dinainte de corectia generalizata de pe piata de la mijlocul saptamanii trecute. De la inceputul anului titlurile Compa au castigat aproximativ 20 de procente. Compania a anuntat ca va prezenta rezultatele financiare preliminate pe 2005 in perioada 20-24 februarie, in timp ce AGA pentru aprobarea acestor rezultate urmeaza sa aiba loc in intervalul 25-28 aprilie. In primele noua luni ale anului trecut, Compa a obtinut un profit net de 2,25 milioane de euro, in crestere cu circa 45%, in conditiile majorarii cu 65% a cifrei de afaceri, care s-a ridicat la 47,4 milioane de euro.



Actiunile Sicomed BucureSti au castigat vineri peste 5%, pe fondul unei lichiditati extrem de reduse, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de sub 83.000 de lei (circa 23.000 de euro). Cursul Sicomed a urcat pana la un maxim de 1,54 lei/actiune, un nou maxim istoric pentru aceste titluri, in timp ce inchiderea s-a facut la 1,51 lei/actiune. In urma ofertei de cumparare pe care au lansat-o, cehii de la Zentiva nu au ajuns la o participatie suficienta pentru a putea delista Sicomed, dar numarul actiunilor liber tranzactionabile pe piata s-a redus cu mult, in conditiile in care Zentiva si fondul american QVT Fund au ajuns sa detina cumulat in jur de 90% din capitalul Sicomed.



Titlurile Azomures Targu Mures au pierdut 7%, coborand pana la 0,24 lei/actiune, in urma aparitiei informatiilor potrivit carora producatorii de ingrasaminte chimice va trebui sa isi inceteze saptamana aceasta activitatea de productie din cauza presiunii scazute la gazele importate din Federatia Rusa. O pierdere importanta, de peste 4%, au suferit si titlurile Amonil, ultima tranzactie cu aceste actiuni realizandu-se la pretul de 0,805 lei/actiune. Incetarea activitatii vine in urma cererii de vineri din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si va insemna probabil pierderi pentru aceste companii de peste un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO