Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vor putea plasa ordine pentru tranzacţii cross

Brokerii vor putea plasa ordine pentru tranzacţii cross

Autor: Radu Bostan

02.12.2014, 00:03 659

Bursa va permite introducerea în piaţă a ordinelor cross, unde acelaşi in­ter­mediar plasează şi oferta de cum­părare şi pe cea de vânzare a unei can­tităţi similare din aceeaşi valoare mo­biliară (acţiuni sau obli­gaţiuni). Preţul la care se va încheia tran­zac­ţia va fi determinat de preţurile disponibile pe piaţă, arată un amen­da­ment la codul Bursei de Valori, aprobat recent de Auto­ritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF).

Bursa permitea deja tranzacţiile cross, în care un participant acţiona con­co­mitent ca intermediar pen­tru cum­părătorul şi vânzătorul unei valori, prin execuţia automată a două ordine sepa­rate, de sens opus, dar cu carac­teristici si­milare. Brokerii vor putea acum să rea­lizeze o astfel de tranzacţie intro­ducând un singur ordin, care nu va inter­acţiona însă cu celelalte ordine active.

Preţul unui ordin cross se va încadra obligatoriu în intervalul cuprins între cea mai bună ofertă de cumpărare şi cea mai bună ofertă de vânzare disponibile în piaţă la momentul introducerii ordinului. „În situaţia în care nu există ordine pe partea de cum­părare sau pe partea de vânzare, or­dinele cross nu vor fi accep­tate în sistem“, se menţionează la un arti­col nou introdus în codul bursei.

„Este un instrument în plus la dispoziţia investitorilor, dar nu va duce neapărat la creş­terea lichidităţii“, crede Lucian Isac, director general al Estinvest.

„Bursa ar trebui însă să-şi pună problema ce se întâmplă dacă piaţa se mişcă în momentul în care ai introdus ordinul din partea clienţilor. Cum respecţi regulile (de încadrare în intervalul de preţ - n. red.)?“, a conchis Isac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO