Burse - Fonduri mutuale

Bucurestiul persevereaza in scaderi, Europa si-a revenit pentru o zi

12.09.2007, 17:25 17

BET, principalul indicie din piata romaneasca de actiuni, a pierdut ieri 0,9% si a incheiat a cincea zi de scaderi consecutive. Evolutia de la Bucuresti nu a mai tinut seama de trendul pietelor din Europa. Acestea au revenit puternic in urma unei perioade de relativ declin, dupa ce luni indicele Dow Jones Industrial Average, cel mai important de pe Wall Street, a urcat timid cu 0,11%.
BET a coborat din nou sub pragul de 10.000 de puncte, in timp ce la inchiderea editiei principalii indici europeni avansau in medie cu circa 1,5%.
"Nu mai exista entuziasmul de acum doua-trei luni. Astfel se explica valoarea tranzactiilor atat de redusa din aceasta perioada. In piata exista un mix de teama si nesiguranta, care impiedica stabilirea unui trend clar", spune Daniel Pocorea, director general adjunct la BRD Securities. Rulajele din piata reglementata a actiunilor a urcat ieri la peste 8,5 milioane de euro, in timp ce segmentul RASDAQ a venit puternic din urma si a perfectat tranzactii totale de peste 5,8 mil. euro.
Lichiditatea a fost salvata din nou pe piata principala de la Bucuresti de tranzactiile cu societatile de investitii financiare care au inchis, de altfel, pe verde la nivelul indicelui. BET-FI a castigat ieri 0,13%.
Actiunile Banca Transilvania si cele ale transportatorului de energie Transelectrica au tinut capul de afis in piata reglementata.
Acestea din urma au pierdut 2% pe fondul unei valori a tranzactiilor de sub 1 milion de euro. Banca Transilvania s-a desprins pe finalul sedintei de tranzactionare din plutonul rulajelor si a incheiat ziua cu un rulaj de aproape 1,7 mil. euro.
"Se va vorbi de o solutie la lichiditatea scazuta, cel mai probabil, numai undeva prin luna octombrie, cand vor aparea primele rezultate financiare ale companiilor din Statele Unite", mai spune Daniel Pocorea. El considera ca ochii tuturor vor fi atintiti de data aceasta catre banci si institutii financiare, in conditiile in care nimeni nu poate spune ce efect a avut criza de pe piata ipotecara asupra acestor entitati.
Piata RASDAQ a incetinit si ea ritmul in ceea ce priveste avansul, pe unii dintre emitenti. Indicele RASDAQ-C a inchis sedinta in usoara scadere, rupand sirul de opt zile de tranzactionare consecutive in care incheiase pe verde. Cu toate acestea, performanta acestui indice ramane nedepasita anul acesta pe piata romaneasca de capital. Avansul inregistrat de indice fata de inceputul anului este de peste 136%.
Si in ceea ce priveste lichiditatea segmentul RASDAQ a inregistrat progrese in 2007. Ajutat si de unele masuri cum ar fi modificarea sistemului de tranzactionare al sectiunii de negociere extrabursiera, XMBS, RASDAQ a ajuns sa inregistreze zilnic rulaje la jumatate fata de piata reglementata.
Valoarea tranzactiilor ieri a ajuns pe acest segment la peste 5,8 milioane de euro (19,3 mil. lei). Au iesit in evidenta volumele de pe Albalact, unde s-a inregistrat un rulaj de peste 2 milioane de euro, cel mai ridicat din piata actiunilor de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO