Burse - Fonduri mutuale

Bursa. 7,5 miliarde de lei au investit viitorii pensionari la Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica prin fondurile de pensii private obligatorii Pilon II

Bursa. 7,5 miliarde de lei au investit viitorii...

Autor: Liviu Popescu

11.05.2023, 07:00 1271

♦ Prin intermediul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II, care pe fondul alimentărilor lunare şi al achiziţiilor de acţiuni au ajuns cei mai mari investitori ai companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti, viitorii pensionari ai României au ajuns să aibă 13,4% din Petrom, cea mai mare companie din ţară, 15,4% din Romgaz, 9% din Nuclearelectrica.

Astfel, potrivit calculelor rea­li­zate de Ziarul Financiar din cele mai recente ra­poarte ale fondurilor Pilon II, de la februarie 2023, aceşti investitori au ajuns la pla­samente de aproximativ 7,5 mi­liarde de lei la cele trei companii, adică circa 7% din valoarea totală a activelor. Investiţia la Petrom se poziţionează pe primul loc în clasamentul celor mai mari plasamente, arată datele ZF.

Cel mai mare investitor al Petrom, din rândul celor şapte fonduri, este fondul de pensii NN Pensii cu o deţinere de 5,3%, adică aproximativ 1,6 miliarde de lei. Urmează AZT Viitorul Tău cu 2,25% şi Metropolitan Life cu 2,2%. În total cele şapte fonduri P2 au 13,4% din Petrom, iar dacă acestei deţineri i se adaugă şi cea a statului român de 20,7% rezultă că românii au aproximativ 34% din cea mai mare companie petrolieră din ţară. Petrom are 31 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51% de OMV Viena.

Pe de altă parte, în cazul Romgaz, NN Pensii are o deţinere de 4,9% iar în cazul Nuclearelectrica de circa 4,13%. Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt investite la Romgaz, la fel ca şi la Petrom, însă în cazul Nuclearelectrica un singur fond a zis până acum pas, cel al Allianz Ţiriac Pensii Private, respectiv AZT Viitorul Tău.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai companiilor listate la Bursa de la Bucureşti, au încheiat februarie 2023 cu active de 101,4 miliarde de lei, în creştere cu 5 mld. lei de la începutul anului, pe fondul calmării situaţiei de pe pieţele financiare şi pe fondul viramentelor din partea salariaţilor români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO