Burse - Fonduri mutuale

Bursa a avut o revenire rapida. Brokerii rasufla usurati

08.12.2005, 19:15 18

Bursa a inlocuit scaderea generalizata din ultimele doua sedinte cu o crestere de ansamblu. In topul celor mai ridicate 25 de rulaje, actiunile unei singure companii au inregistrat o scadere, titlurile Oltchim fiind cotate mai jos cu 0,8%.

Toti indicii care urmaresc companiile listate la Bursa au inregistrat ieri cresteri de peste 1%.

Actiunile SIF au continuat de altfel sa se afle in centrul atentiei investitorilor, primele trei rulaje de la Bursa ca valoare fiind facute de actiunile apartinand SIF Oltenia, Transilvania si Moldova, cu tranzactii in fiecare caz de peste 5,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Analistii de pe piata sustin ca oscilatiile importante consemnate pe Bursa in ultima perioada sunt rezultatul tensiunii tot mai puternice acumulate de investitori, dupa experientele din acest an de la Bursa, care de altfel a fost unul caracterizat de o volatilitate extrem de ridicata.

"Pe piata s-a acumulat multa tensiune, mai ales in conditiile in care investitorii au avut si acea experienta neplacuta de la inceputul anului, cand am asistat la scaderea dramatica a pietei, si unii dintre ei se asteapta ca si acum sa urmeze ceva similar, mai ales cand vad ca din nou am avut o perioada cu cresteri substantiale. Dar de aceasta data situatia la nivel fundamental e complet diferita fata de cea de la inceputul anului si nu e niciun motiv ca piata sa se prabuseasca", considera Andrei Anghel, analist financiar in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.

In acelasi timp, brokerii spun ca desi poate revenirea Bursa s-a produs mai rapid decat ar fi trebuit, pe piata nu s-a conturat in mod clar o tendinta pentru perioada urmatoare.

"La prima vedere, cresterile parca au venit cam devreme, dar deocamdata nu exista semnale clare nici de cumparare si nici de vanzare. Investitorii asteapta o decizie finala in ceea ce priveste impozitarea, decizie care va determina si trendul pietei", a precizat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Pe RASDAQ s-au realizat ieri transferuri in valoare totala de doar 1,5 milioane de lei (408.000 de euro), cel mai tranzactionat emitent fiind Electromagnetica Bucuresti. Dupa cresterea importanta din sedinta precedenta, cotatia titlurilor Electromagnetica s-a stabilizat ieri in jurul valorii de 0,49 lei/actiune, atingand un maxim de 0,495 lei/actiune.

Indicele BET a castigat ieri 1,6%, dupa ce in ultimele doua sedinte, pierduse 3%. Atat actiunile companiilor petroliere, cat si cele ale celor mai mari banci de la Bursa au consemnat cresteri de 1-2%. Analistii de pe piata spun ca desi se asteapta pentru perioada urmatoare la un avans usor pentru piata, evolutia acesteia va fi dominata in continuare de oscilatii importante. "Pe termen scurt, eu ma astept la o evolutie ascendenta, dar in acelasi timp cred ca vom asista din nou la fluctuatii mari. In aceste conditii, eu recomand atentie ridicata in aceasta perioada. Urmeaza un moment foarte bun pentru speculatori", crede Andrei Anghel, analist financiar la Confident Invest.

AcTiunile SIF Oltenia au urcat cu 0,8%, pe fondul unor tranzactii de 6,6 milioane de lei (1,8 milioane de euro), cele mai ridicate de pe piata. Analistii spun ca evolutia pe termen scurt a actiunilor va fi puternic influentata de pretul la care se va vinde BCR. Iar daca pretul ce va fi anuntat in mod oficial va fi sub asteptarile actuale ale pietei, impactul psihologic va fi destul de mare incat sa traga pretul in jos. Brokerii sustin totodata ca asteptarile la SIF-uri sunt mari in ceea ce priveste privatizarea BCR, dar si aici forma finala a Codului fiscal va fi decisiva pentru evolutia viitoare. Ieri a fost prima zi de crestere pentru SIF-uri dupa patru sedinte consecutive de scadere.

Rompetrol Rafinare (Petromidia) a anuntat ca a obtinut de la BRD o facilitate de credit in valoare de 65 mil. dolari. Acest credit inlocuieste facilitatea de 45 mil. dolari, acordata de banca, si care a fost valabila pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an. Creditul va fi folosit de rafinarie pentru importul de materii prime. Noua facilitate de plata este, conform reprezentantilor companiei, mult mai flexibila. Actiunile Petromidia au evoluat ieri in acelasi ritm cu piata in ansamblu, incheind ziua la 0,11 lei/actiune, cu aproape 2% mai mult fata de ziua precedenta. Cotatia a atins insa pe parcursul zilei un maxim de 0,112 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,7 milioane de lei.

Titlurile Vel PItar au sarit cu 5%, pana la 2,1 lei/actiune, insa pe fondul unei lichiditati reduse. Cu aceste actiuni s-au derulat tranzactii de doar 74.000 de lei (putin peste 20.000 de euro). Odata cu aprecierea de ieri, cursul Vel Pitar se afla din nou la valorile de la finalul saptamanii trecute. Pe parcursul acestui an, evolutia acestor actiuni a fost marcata de oscilatii puternice, cresterile mari fiind urmate apoi de caderi la fel de insemnate. Brokerii spun ca in cazul acestor actiuni este foarte greu de prezis o evolutie, in conditiile in care in actionariatul societatii se afla investitori care pot influenta foarte usor pretul, asa cum de altfel, sustin brokerii, s-a mai intamplat in trecut.

Actiunile societatii Mecanica CeahlAu au fost printre cele mai tranzactionate titluri de pe RASDAQ, cu un rulaj de peste 79.400 de lei (21,740 de euro). Cotatia titlurilor Mecanica a scazut insa cu aproape 4% pe fondul unei presiuni la vanzare, ultimul pret de tranzactionare fiind de 5,1 lei /actiune. "Exista un ordin destul de mare pe piata care tine pretul titlurilor Mecanica la acest nivel", a spus Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker. De la inceputul toamnei, actiunile Mecanica s-au aflat pe o tendinta de scadere, care a coborat pretul cu aproape 30%, in conditiile in care la finalul lunii august, titlurile se tranzactionau in jurul pretului de 7 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO