Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Blue Capital, acţionar al Lion Capital, vrea ca societatea să acorde dividende de 209 mil. lei, cu un randament de 14%, şi să deruleze un program de răscumpărare de 50 mil. acţiuni

Bursă. Blue Capital, acţionar al Lion Capital, vrea ca...

Autor: Eduard Ivanovici

11.04.2024, 18:34 521

Fondul alternativ de investiţii Lion Capital (simbol bursier LION), fosta SIF Banat-Crişana, a convocat adunările generale ordinare şi extraordinare ale acţionarilor pe 29-30 aprilie pentru a vota, printre altele, repartizarea profitului net din 2023.

Prima variantă, propusă de consiliul de administraţie, prevede alocarea întregului profit de 417,3 milioane de lei la „alte rezerve”, ca surse proprii de finanţare. A doua opţiune, înaintată de acţionarul Blue Capital, propune alocarea unor dividende la 208,6 milioane de lei.

Cu un dividend brut de 0,41 lei pe unitate şi preţul de tranzacţionare de  2,92 lei pe o acţiune LION, randamentul ajunge la 14%, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor din raportul publicat la Bursă.

Pe ordinea de zi a acţionarilor se află inclusiv un program de răscumpărare de 1,5 milioane de acţiuni, cu un preţ minim de 0,1 lei şi unul maxim de 8,2473 lei pe unitate.

„Aprobarea utilizării acţiunilor achiziţionate în cadrul Programului 8 de răscumpărare a acţiunilor proprii, în vederea distribuirii cu titlu gratuit către angajaţi şi membrii conducerii Societăţii (administratori, directori), în cadrul unui Plan de tip «Stock Option Plan», cu respectarea legislaţiei în vigoare. Consiliul de Administraţie al societăţii este împuternicit să adopte toate măsurile necesare şi să îndeplinească toate formalităţile cerute pentru aprobarea şi implementarea Planului de tip «Stock Option Plan», reiese din raport.

Blue Capital vine însă şi aici cu propria-i variantă: un program de răscumpărare de 50 de milioane de acţiuni (aproape 10% din capitalul social), intervalul de preţ fiind acelaşi de mai sus. Scopul programului – derulat pe 18 luni – ar consta în reducerea capitalului prin anularea acţiunilor.

În ultimele 12 luni, acţiunile LION sunt pe plus cu 19,7%, pe o lichiditate de 106,3 milioane de lei şi o valoare de piaţă de 1,45 miliarde de lei. Din acţionariat face parte Infinity Capital Investments, cu 15% din capitalul social.

Profitul societăţii de anul trecut a fost de peste patru ori mai mare decât rezultatul din 2022, în vreme ce activele au crescut cu 26% la 4,3 miliarde de lei.

Blue Capital, societate înregistrată în Bucureşti, a avut în 2022 venituri de 1,4 milioane de lei şi un profit de 1,27 milioane, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO