Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cemacon, companie controlată de fraţii Pavăl de la Dedeman, afaceri de 130 mil. lei la finele lunii septembrie, în coborâre cu 27%. Profitul, redus cu 41%, la 36 mil. lei

Bursă. Cemacon, companie controlată de fraţii Pavăl...

Autor: Eduard Ivanovici

16.11.2023, 00:16 284

Cemacon (simbol bursier CEON), producător de materiale de construcţii Cemacon, controlat de Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Pavăl de la Dedeman, a înregistrat în primele nouă luni din an o cifră de afaceri netă de 130,07 milioane de lei, în scădere cu 27% faţă de nivelul de la 30 septembrie 2022.

EBITDA s-a diminuat cu 44% la 46,7 milioane de lei, în timp ce profitul net a ajuns la 36,3 milioane, minus 41%. Datoriile totale ale societăţii au însumat 105,5 milioane de lei, de peste cinci ori mai mult decât în primele trei trimestre de anul trecut, conform raportului financiar publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„În condiţiile unei căderi abrupte a cererii de materiale de construcţii, rezultatele financiare la final de septembrie 2023 indică maturitate şi rezilienţă (…) Suntem conştienţi ca piaţa va fi din ce in ce mai exigentă, astfel că investiţiile în tehnologizare şi modernizare sunt în continuare prioritare pentru noi, precum şi proiectele de energie verde, care vor genera economii importante la bugetul de cheltuieli, precum şi o scădere a amprentei de carbon”, scriu reprezentanţii societăţii.

Cemacon a finalizat anul acesta achiziţia producătorului de blocuri ceramice Euro Cărămida SA din Bihor, consolidându-şi astfel poziţia pe piaţa blocurilor ceramice din România şi deschizându-şi perspectivele pentru export. Achiziţia a ajuns la 30 de milioane de euro, sumă în care intră atât valoarea tranzacţiei, cât şi investiţiile prognozate pentru o perioadă de doi ani.

Acţiunile CEON sunt pe minus cu 4,2% în 2023, pe un rulaj de 14,3 milioane de lei şi o valoare de piaţă de circa 400 de milioane de lei. Din capitalul social, 80,6% revine Pavăl Holding, iar 16,7% este deţinut de PIF Industrial Bacău, controlat tot de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO