Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Întrebarea care îi ţine noaptea treji pe investitori: care va fi semnalul că raliul acţiunilor româneşti de la BVB se apropie de sfârşit? Răspund Erste Asset Management, BRD AM, OTP AM, Patria, Certinvest, Swiss Capital

Bursă. Întrebarea care îi ţine noaptea treji pe...

Autor: Liviu Popescu

11.04.2024, 07:00 9087

♦ Indicele BET este pe plus cu 12% de la începutul anului ♦ În rest, dinamicile sunt cuprinse între 2,2% şi 12,5% pentru indicii de la BVB ♦ „Un optimism de neclintit pe piaţă, caracterizat prin narative excesiv de pozitive, atragerea unui număr crescut de investitori noi, anterior reticenţi, şi utilizarea intensivă a levierului financiar pot prefigura supraîncălzirea pieţei“.

La fiecare prânz, cafea (sau ceai), eveniment, cină, conferinţă la care participă investitori – fie retail cu câteva sute sau mii de lei în portofoliu, fie instituţionali cu sute de milioane de euro – apare o întrebare la care mulţi ar prefera chiar să nu ştie răspunsul: care va fi primul semnal care va indica faptul că raliul acţiunilor româneşti de la Bursa de Valori se apropie de sfârşit?

Pentru că indicele principal BET a intrat în a cincea lună la rând pe creştere, cu noi maxime în aproape fiecare zi, într-un context în care din primăvara lui 2023 încoace a urcat cu aproape 50% cu tot cu dividende, însă unele rezultate finan­ciare nu au ţinut pasul şi s-a ajuns astfel la o supraevaluare a pieţei de capital comparativ cu alte pieţe din regiune.

În primul trimestru din 2024, indicele principal BET a înregistrat o creştere de 10,8%, în vreme ce rezultatele financiare ale companiilor au fost în unele cazuri în linie sau peste aşteptările investitorilor, la fel şi propunerile de dividende, economia nu a dat semne de slăbiciune, iar peste Ocean, Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană) şi-a semnalat disponibilitatea de a reduce ratele de dobândă.

ZF a întrebat administratorii de fonduri mutuale, cei care sunt prezenţi zilnic în piaţă, fiind cei „care mişcă bani“ şi mo­ni­torizează evoluţiile de la Bucureşti şi cele de pe pieţele externe, cât şi pe un broker al Swiss Capital, cel mai mare intermediar de la Bursa de Valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO