Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Producătorul de carton ondulat Vrancart, cu fraţii Pavăl de la Dedeman în acţionariat, încheie primele nouă luni din 2023 cu venituri de 342 mil. lei şi un profit net de 8,9 mil. lei

Bursă: Producătorul de carton ondulat Vrancart, cu...

Autor: Liviu Popescu

15.11.2023, 18:40 11633

Vrancart (simbol bursier VNC), producător de carton ondulat cu o capitalizare bursieră de 272 mil. lei, la care acţionari sunt şi fraţii Pavăl de la Dedeman cu o deţinere de 17,2%, a raportat pentru primele nouă luni din 2023 venituri de 342 mil. lei, în scădere faţă de cele 410 mil. lei din aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte profitul net a scăzut uşor la 8,8 mil. lei, se arată în raportul trimestrial publicat miercuri seară la Bursa de Valori.  

“Evoluţia Societăţii în primele 9 luni ale anului 2023 a fost influenţată de situaţia nefavorabilă a mediului macroeconomic, cu precădere în ultimele 4 luni ale intervalului, urmare a nivelului încă ridicat al inflaţiei şi dobânzilor, al anunţării unor măsuri fiscale adverse, ce au contribuit la contractarea cererii de ambalaje pe piaţă din Romania. Evoluţia costului forţei de muncă a impactat creşterea cheltuielilor salariale dar şi pe cele cu serviciile prestate de terţi, conducând în mod natural la o politică de cost saving adoptată de către companii”, se arată în raportul trimestrial.

De ce au scăzut veniturile? “Totalul veniturilor în perioada analizată a fost de 342,5 mil. lei lei, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită diminuării preţurilor de vânzare, coroboratăă cu volumele de producţie obţinute şi a vânzărilor de produse finite şi semifabricate în coborâre, urmare a contractării pieţei”.

Cheltuielile totale aferente perioadei au fost de 323 mil. lei lei, în scădere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, depăşind trendul scăderii veniturilor, cu impact pozitiv asupra rezultatului operaţional.

“Profitul operaţional al societăţii a avut o creştere de 6% ca urmare a efectelor enumerate anterior. Profitul net, impactat de costurile de finanţare (Ă30% vs. 30.09.2022), a înregistrat o scădere procentuală de doar 2% comparativ cu aceeaşi perioadă de raportare a anului anterior, situându-se la un nivelul acceptabil, dat fiind contextul general al pieţei şi cel macroeconomic”.

Miercuri seară acţiunile VNC au închis la 0,161 lei, în scădere cu 0,6% faţă de şedinţă precedentă. În 2023 acestea au urcat cu 20% pe tranzacţii de 1,7 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO