Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, contract finanţat prin PNRR în valoare de 56 mil. euro

Bursă. Transelectrica, operatorul sistemului energetic...

Autor: Eduard Ivanovici

09.04.2024, 16:41 444

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) şi-a informat investitorii cu privire la semnarea în data de 9 aprilie a unui contract de finanţare a proiectului „Eficientizarea, modernizarea şi digitalizarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice”, în valoare de 56,2 milioane de euro, potrivit BVB.

Contractul a fost încheiat cu Secretariatul General al Guvernului în calitate de coordonator de reformă şi/sau investiţie pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Investiţia va fi finanţată prin componenta REPowerEU a PNRR; implementarea va contribui semnificativ la consolidarea Reţelei Electrice de Transport a României, scriu reprezentanţii Transelectrica.

„Prin acest contract vor fi finanţate trei proiecte de investiţii esenţiale pentru eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor SMART SA şi Teletrans SA. Investiţia vizează instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei SMART SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date”, reiese din raportul de la Bursă.

Obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice.

Controlată de statul român în proporţie de 58,7%, Transelectrica este evaluată la peste 2 miliarde de lei, în contextul în care acţiunile s-au apreciat cu 16,6% în ultimele 12 luni. Anul acesta, cotaţia a pierdut 2%.

Societatea a încheiat 2023 cu un profit net de 219 milioane de lei, în scădere cu 57,5% faţă de anul precedent, şi venituri operaţionale de 4,7 miliarde de lei, minus 24,9.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO