Burse - Fonduri mutuale

Bursele occidentale şi-au revenit, dar China cade în continuare. La Bucureşti acţiunile au recuperat jumătate din pierderile de luni, iar cursul leu-euro şi dobânzile la lei s-au mai calmat

Bursele occidentale şi-au revenit, dar China cade în...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.08.2015, 00:07 926

Bursele europene şi-au revenit ieri puternic, cu creşteri de până la 5%, după căderile abrupte de ieri şi de la sfârşitul săptămânii, iar indicele industrial S&P al bursei de la New York a ieşit din ceea ce traderii numesc „corecţie”. Barca centrală a Chinei i-a calmat pe investitori intervenind prin reducerea dobânzii şi eliberarea de lichiditate în sistemul bancar, după ce în zilele anterioare Beijingul i-a speriat sugerând că va lăsa forţele pieţei să acţioneze mai liber.

Bursa din China a fost cea care a dat tonul de prăbuşire a burselor după ce a scăzut luni cu peste 8%. Investitorii au revenit la sentimente mai bune faţă de acţiunile tranzacţionate la bursa din Bucureşti, care a urcat ieri cu 3,17%, după un plonjeu în gol de minus 6,3% în şedinţa de luni. Încă o şedinţă precum cea de marţi şi pierderile din „Lunea Neagră“ ar putea deveni o amintire urâtă pentru investitori. Indicele BET, care reuneşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat ieri cu 3,17% recucerind pragul de 7.000 de puncte.

La Bucureşti, rulajele cu acţiuni au fost ridicate, mult peste media unei şedinţe obişnuite de tranzacţionare, semn că printre cumpărător, se află şi fondurile mari de investiţii sau pensii private care au profitat de corecţiile negative pentru a face cumpărături „la reduceri“. Cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursa din Bucureşti au fost ieri titlurile Banca Transilvania (TLV), care au avansat cu 3% până la cotaţia de 2,215 lei/titlu pe un rulaj de circa 18 milioane de lei.

Calmul s-a simţit şi pe piaţa monetară. Leul s-a apreciat uşor sub pragul de 4,44 lei/euro, apreciere mai puţin amplă, totuşi, decât cea raportată de monedele din regiune. Pe piaţa monetară de la Bucureşti, indicatorul Robor la 3 luni, pe baza căruia se stabileşte costul creditelor de retail în lei, a ajuns la 1,39% pe an, creşterea temperându-se. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO