Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Bursele europene, la noi maxime istorice pe fondul planului de infrastructură al SUA, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari

Business internaţional. Bursele europene, la noi maxime...

Autor: Eduard Ivanovici

12.08.2021, 00:00 289

Indicele bursei londoneze FTSE 100 a urcat cu peste 0,4% miercuri, 11 august, în timp ce indicii burselor din Frankfurt (DAX) şi Paris (CAC) au crescut cu circa 0,1% şi, respectiv, 0,2%, marcând astfel noi maxime.

Anterior, Dow Jones şi S&P 500 au închis şedinţele de tranzacţionare la niveluri record, după ce Senatul Statelor Unite a probat planul de infrastructură al preşedintelui Joe Biden, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari. Proiectul trebuie să treacă acum de Camera Reprezentanţilor, însă acordul oferit de Senat reprezintă un punct de reper important în ceea ce priveşte adoptarea planului. Magnitudinea stimulului înseamnă că impactul pe care îl va genera va fi simţit şi în afara Statelor Unite odată ce va fi aprobat în totalitate.

Economiştii intervievaţi de agenţia de ştiri Reuters estimează că inflaţia a crescut în SUA cu 5,3% între iulie 2020 şi iulie 2021. În luna iunie a anului curent, rata inflaţiei a înregistrat un plus de 5% prin comparaţie cu luna precedentă, cea mai mare creştere din ultimii 13 ani. Noile rezultate obţinute de bursele europene vin în pofida temerilor cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de Covid-19 şi ritmul de creştere al inflaţiei.

La Madrid, indicele de referinţă IBEX 35 a crescut cu 0,5%, iar FTSE MIB din Milano a raportat un plus de 3%, stabilind astfel un nou record.

De asemenea, indicele pan-european STOXX 600 a atins un nou maxim istoric, plus 0,1%, ceea ce reprezintă a opta şedinţă consecutivă de creşteri, pe măsură ce noile serii de achiziţii şi veniturile stabile din mediul corporate au susţinut perspectivele economice de-a lungul continentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO