Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. „Indicele fricii” de pe Wall Street transmite semnale mixte investitorilor şi ar putea prezice o nouă serie de scăderi pe bursele americane

Business internaţional. „Indicele fricii” de pe Wall...

Autor: Eduard Ivanovici

15.03.2022, 00:03 2011

Celebrul „indice al fricii” din piaţa americană de capital afişează semnale mixte, care sugerează o potenţială dinamică negativă pentru S&P 500, potrivit companiei de cercetare Fundstrat, citată de Business Insider. Indicele Cboe Volatility, cunoscut drept VIX, măsoară nivelul de frică din rândul investitorilor şi are o relaţie inversă cu piaţa de acţiuni. Astfel, când piaţa americană creşte, indicele VIX tinde, de obicei, să scadă, fenomenul având loc şi în sens invers.

Joia trecută, VIX a scăzut cu 5%, în timp ce S&P 500 s-a depreciat cu 1%, trimiţând semnale confuze investitorilor, care s-ar putea dovedi optimişti în privinţa acţiunilor, scrie Fundstrat. De la crearea indicelui VIX în 1990, au existat 10 cazuri în care „indicele fricii” s-a depreciat cu 5% în aceeaşi zi în care S&P 500 a înregistrat un minus de 1%. 

După scăderi, evoluţia medie raportată de S&P 500 a ajuns la plus 16,8% într-o perioadă de şase luni şi plus 35,2% după 12 luni. De asemenea, la 12 luni după respectivele scăderi, acţiunile au fost pe plus în 100% din cazuri. Într-o perioadă de 6 luni, s-au înregistrat creşteri în opt din zece cazuri. Totuşi, de fiecare dată când VIX a pierdut 5% în aceeaşi zi în care S&P 500 a scăzut cu 1%, piaţa de capital din SUA se apropia sau se afla deja într-o zonă caracterizată prin minime.

„Tot timpul, evoluţia se situa în zone marcate de minime şi, în opt din zece cazuri, era deja la minime”, notează Fundstrat. De la începutul anului, VIX este pe plus cu 84,6%, neluând în calcul evoluţia din şedinţa de ieri. S&P 500 a scăzut cu 12,4% în aceeaşi perioadă, conform MarketWatch. Evoluţiile din ultima lună ating plus 8,2%, respectiv minus 4,5%, arată calculele ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO