Burse - Fonduri mutuale

BVB spune că vrea să cumpere burse mai mici din regiune

BVB spune că vrea să cumpere burse mai mici din regiune

Valentin Ionescu

Autor: Roxana Pricop

20.04.2011, 23:50 60

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poartă discuţii pentru achiziţiaunui operator bursier de dimensiune mai mică din regiune, adeclarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Posibile ţinte de achiziţie sunt operatorii din ţările maimici din regiune, precum bursele din Repu­blica Moldova şi dinSerbia.

Deşi de mai mulţi Bursa de la Bucureşti are în plan să fuzionezecu Bursa de la Sibiu pentru a crea o piaţă consolidată de capital,operatorul bursier ar putea fi mai aproape de preluarea unei bursestră­i­ne din regiune. În cadrul unei întâlniri cu presaorga­ni­zate ieri de BVB, Valen­tin Ionescu, directo­rul ge­ne­ral,a adus în prim-plan planurile de extin­de­re a Bursei, în contextulîn care mai mulţi acţionari au ce­rut Bursei înju­mă­tă­ţireaca­pitalului so­cial şi distri­bui­rea sumei de 38 mil. lei (9,26mil. euro) sub formă de dividende ex­tra­ordi­nare, acuzând Bursade lipsa unor pro­iec­te con­crete de dezvoltare. BVB avea lafinele anului trecut lichidităţi de circa 16 mil. euro plasate îndepozite bancare.

"Mi-aş dori ca banii să rămână în Bursă şi ca Bursa să devină unope­rator regional. Sunt discuţii pentru achiziţia unui operatorbursier din regiune. Este vorba de ţări mai mici decât România.Dacă discuţiile se vor finaliza, aţi putea fi surprinşi în scurttimp", a spus oficialul BVB.

În bugetul pentru 2011, ce urmează a fi aprobat de acţionari pe29 aprilie, Bursa a estimat investiţii în imobilizări fi­nan­ciarede 5 mil. euro, sumă ce ar putea fi folosită pentru achiziţia unuipachet de acţiuni la una dintre bursele din regiune.

Extinderea prin achiziţii în regiunea Europei Centrale şi de Esta fost strategia prin care s-a dezvoltat Bursa de Valori din Viena,care a cumpărat operatorii din Ungaria, Cehia şi Slo­ve­nia. Bursecare nu au intrat încă pe radarul Bursei austriece sunt Bursa dinRepublica Moldova, cu tranzacţii zilnice de cca 31.000 de dolari,Bursa de Valori din Serbia, deţinută de stat şi de un grup debrokeri şi bănci de investiţii, şi Bursa din Albania, controlatăintegral de stat.

Executivul a refuzat să dea detalii despre cât de avansat estestadiul discuţiilor.

Cu toate acestea, Ionescu a declarat că susţine fuziunea dintreBursa de la Bu­cureşti şi cea de la Sibiu.

Pe 29 aprilie acţio­narii trebuie să îşi dea acordul deprincipiu asupra fuziunii. Ulterior, conducerile celor două bursevor alege o com­panie de audit din grupul Big Four care săsta­bi­lească detaliile tehnice ale fuziunii (raportul decon­ver­sie, viitorul ma­nagement).

Pe Bursa de la Bu­cureşti se tranzac­ţio­nează 70 de companiilocale, capita­li­zarea bur­sie­ră a BVB este de 322,3 la un preţal ac­ţiu­nii de 42 lei. În prezent Bursa are 1.331 de acţio­nari,cu o mie mai mult decât înaintea listării din 8 iunie 2010.

Pe Bursa din Sibiu (Sibex) se tranzacţio­nea­ză două companii:Prod­plast şi Bursa din Sibiu. Preţul unei acţiuni Sibex este de1,51 lei. Capita­liza­rea Sibex este de 50,4 mil. lei.

Actualul management are în plan ca Bursa din Bucureşti să iasădin categoria pieţelor de frontieră şi să devină piaţă emergentă.Din cauza lichidităţii şi a capitalizării reduse, România esteconsi­de­rată piaţă de frontieră, alături de state precum Bulgaria,Croaţia, Estonia şi Kazahstan. Intrarea în categoria pieţeloremergente va creşte vizibilitatea pieţei locale pe radarelefondurilor de investiţii.

"Vrem ca într-un an şi ju­mătate Ro­mânia să intre în indiceleMorgan Stanley Composite Index", a conchis Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO